Scharreveld

3 uur 33 minuten (16.0 km)

 • Download
 • Wandelroute Scharreveld is een bewegwijzerde route van 16 km en loopt van Beilen door de natuurgebieden Holtherzand en Scharreveld en langs een aantal kleine esdorpjes weer terug naar Beilen. De route is niet overal verhard.

  Parkeren en OV

  De route start bij station Beilen. Hier is voldoende parkeergelegenheid. Plan hier je OV-reis

  Bewegwijzering

  De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk. 

  Honden

  Honden zijn niet toegestaan.

  Eten & drinken

  Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan op veel verschillende plekken in Beilen.

  • Scharreveld routebordje

  Dit ga je zien

  Startpunt: Stationslaan 9
  9411 PS Beilen
  1

  De Beilerstroom heeft zijn oorsprong op het Drents Plateau tussen Orvelte en Westerbork en stroomt door Beilen

  Beilerstroom
  2

  Vanaf de kijkheuvel Scharreveld heb je een prachtig uitzicht over het Scharreveld.   In de vorige eeuw had het Scharreveld minder heide. Door natuurvorming op omliggende landbouwgronden is...

  Kijkheuvel Scharreveld
  3

  Fotograaf: Derk ter Heide Dit ga je zien in natuurgebied ScharreveldHet uitgestrekte heidegebied leent zich uitstekend voor een mooie 

  Scharreveld
  4

  Holthe

  Holthe
  5

  Makkum is een zeer klein buurtschap, in 1910 stonden er 19 huizen waaronder de molen. Anno nu staat er niet veel meer huizen en de molen is er nog steeds. Naast de molen is een camping die 'de Molenhorst'...

  Korenmolen Makkum
  Eindpunt: Stationslaan 9
  9411 PS Beilen

  Beschrijving

  Startpunt: Stationslaan 9
  9411 PS Beilen

  Extra info

  • Voor het eerst wordt Beilen genoemd in 1139. Het Hof van Beilen behoorde in 1331 aan de heer van Borculo. In de Middeleeuwen groeide Beilen uit tot de hoofdplaats van het Beiler Dingspel, één van de zes dingspelen, die dienden als een soort ‘arrondissementen’ waar binnen recht werd gesproken. In deze tijd werd ook de huidige gotische kerk (Stefanuskerk) gebouwd voor de bisschop van Utrecht. Dankzij de aanleg van de spoorlijn Groningen-Zwolle in 1870 groeide Beilen sterk. In het begin van de 20e eeuw werd de psychiatrische inrichting ‘Beileroord’ gesticht en wat later de Drentse Ondermelk Organisatie (DOMO). Na de Tweede Wereldoorlog groeide de DOMO uit tot één van de grootste coöperatieve zuivelorganisaties in Nederland.
  • Je start de wandeling bij het NS-station aan de rand van Beilen. Je loopt via de Oosterstraat direct in het buitengebied en passeert de Beilerstroom. Dit is een gekanaliseerd Nederlands riviertje dat ontspringt op het Drents Plateau Plateau tussen Orvelte en Westerbork en dat in Meppel uitmondt in het Meppelerdiep. Bij Westerbork heet het riviertje de Westerborker stroom en vervolgens krijgt het voor Beilen de naam Beilerstroom. In de buurt van Dwingeloo wordt de naam de Dwingelerstroom gebruikt. Het riviertje buigt ten zuiden van Dieverbrug naar het zuiden en heeft dan als naam de Oude Vaart of de Oude Smildervaart.
  • Net voorbij de Beilerstroom sla je linksaf een smalle beboste zijweg in. Daar ligt in de weilanden een, voor publiek gesloten, klein moerasbosje: Baarwelsleek. Dit bosje vervult een belangrijke functie als rustplaats voor het wild. Je wandelt verder richting natuurgebied Scharreveld. De buurtschappen Lieving en Makkum lopen bijna in elkaar over. Makkum wordt voor het eerst in de 14e eeuw genoemd. De opvallende korenmolen is hier geplaatst in 1906, maar stond hiervoor als poldermolen in De Groeve, een plaats net buiten Zuidlaren aan de rand van het Zuidlaardermeer.
  • Je komt bij het Holtherzand waar je de route kunt inkorten en kunt teruglopen naar Beilen.
  • Heb je de pas erin? Dan loop je door naar het natuurgebied Scharreveld met een grootte van ruim 275 hectare. Vanaf de kijkheuvel Scharreveld heb je een prachtig uitzicht. Oorspronkelijk bestond het gebied Scharreveld uit vier losliggende heideterreintjes. De bekendste zijn het Holtherzand en de Boekweitenplas. Het Holtherzand is voornamelijk een droog heidegebied. De overige terreinen waaronder de Boekweitenplas - de naam verwijst naar de teelt van boekweit - zijn voornamelijk natte heidegebieden.
  • Je maakt een mooie ronde over het Scharreveld en komt uiteindelijk terug bij het punt waar een verkorting van de route mogelijk is.
  • Je wandelt door het buurtschap Holthe. De plaats werd in 1217 door Otto, bisschop van Utrecht, genoemd bij zijn bevestiging van de bezittingen van het klooster in Ruinen. De plaatsnaam is in de loop der tijden op verschillende manieren geschreven, zoals Holt in 1292 en de Holte in 1387. Vanaf de 17e eeuw wordt ook wel de naam Holthe gebruikt.
  • Je wandelt opnieuw door buurtschap Lieving en vlak voor de Beilerstroom kom je uit op een stuk van de wandelroute waar je aan het begin liep.
  • Je loopt terug naar het NS-station. De wandeling ‘Scharreveld’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
  Eindpunt: Stationslaan 9
  9411 PS Beilen

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!