Ruiterroute Hondsrug Exloo

(13.0 km)

 • Download
 • Deze ruiterroute gaat door Boswachterij Exloo. Het glooiende landschap maakt deze Boswachterij een heerlijk gebied om te paardrijden. 

  Parkeren
  Trailerparkeren is mogelijk op Parkeerplaats Hippisch Centrum Exloo Valtherweg 27-A 7875 TA Exloo (T 0591-549 300).
  En Trailerparkeren kan bij Manege Les Chevaux, Voorbosweg 10 9528 TA Buinen 0599 212 957 (graag vooraf even bellen).

  Bewegwijzering
  Deze ruiterroute is bewegwijzerd met bruine vierkante bordjes met een witte opdruk van een hoef. Vanaf de startlocatie dient u eerst naar het bos toe te rijden.

  Dit ga je zien

  Startpunt: Exloo
  1

  In de bossen van Exloo ligt in vak 165 het Stormbos. Het bos is ontstaan in de beruchte novemberstorm op 13 november 1972. Na de storm heeft Staatsbosbeheer besloten de stormschade hier niet op te ruimen.

  Stormbos
  2

  In de bossen tussen Ees, Buinen en Exloo liggen veel pingoruïnes. De pingoruïnes zijn ontstaan in de laatste ijstijd door het groeien van ijslenzen in de bevroren ondergrond.

  Pingoruïnes bij Ees, Buinen en Exloo
  3

  De Prinses Beatrix-eik werd in 1938 geplant ter gelegenheid van de geboorte van prinses (later koningin) Beatrix. De eik is ook de eerste boom die planmatig in dit bos werd geplant.

  Prinses Beatrix-eik
  4

  De Buinerkeet is een gebouwtje van historische waarde. In lang vervlogen tijden was het een schuilplaats voor ossen die de boeren gebruikten bij de bewerking van het land. Nu is het een populaire pleisterplek voor fietsers en wandelaars.

  Buinerkeet
  5

  Aan een kruispunt van bospaden staat dit hunebed. Het is opgegraven in 1918 door de Groningse archeoloog Van Giffen. Hij vond scherven van aardewerk buiten het hunebed, een teken dat de mensen hier vroeger offers brachten of dodenmaaltijden hielden.

  Hunebed D30
  6

  Bij het ontginnen van de uitgestrekte woeste gronden van Drenthe kwamen duizenden zwerfstenen tevoorschijn; deze werden gebruikt om er de kilometerslange keienwegen mee aan te leggen. In de Drentse bossen liggen nog vele kilometers van deze keienwegen.

  Keienwegen door het bos
  Eindpunt: Exloo

  Beschrijving

  Startpunt: Exloo

  Extra Info

  • In de loop van de jaren zijn de bossen in dit gebied uitgegroeid tot diepgroene bossen met allerlei soorten bomen. Naald- en loofbos, heide en stuifzanden wisselen elkaar af.
  • De Boswachterij ligt in UNESCO Global Geopark De Hondsrug, een uniek natuurrijk en cultuurhistorisch gebied. Wie goed kijkt, ziet in Boswachterij Exloo nog de sporen uit het verleden zoals een markesteen bij een dikke eikenboom, een hunebed en een gletsjerkuil, ook wel pingoruïne, die in de ijstijd is ontstaan.
  Eindpunt: Exloo

  Blijf op de hoogte

  Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

  Schrijf je in!