Hooghalen

Hooghalen – waar een klein dorp groot in kan zijn

De eerste vermelding van het esdorp Hooghalen was in 1210, de vroege Middeleeuwen. Met Haelen werd bedoeld het tegenwoordige Hooghalen en Laaghalen. De bossen en heide in de directe omgeving worden zeer gewaardeerd. De oude esgronden in Hooghalen en Laaghalen zijn nog steeds herkenbaar en in gebruik door de landbouw. De afwisseling van het landschap maakt de omgeving heel bijzonder.

Ligging

Het dorp Hooghalen ligt langs de spoorlijn Groningen – Zwolle en de autosnelweg A28 en in de rook van het TT circuit van Assen en het natuurgebied Heuvingerzand. Het dorp heeft een bushalte, waardoor het ook bereikbaar is met het openbaar vervoer. In Hooghalen ligt ook het wel welbekende Herinneringscentrum Kamp Westerbork, al doet de naam vermoeden dat het in Westerbork zou liggen.

Hooghalen en TT

Het motordorp Hooghalen was waar het vroeger allemaal gebeurde. Jaarlijkse was dit een unieke belevenis. De eerste Nederlandse motorracewedstrijd in 1925 werd georganiseerd over het traject Rolde, Borger, Schoonloo en Grolloo.

Maar liefst 23 motorracewedstrijden kwamen van 1926 tot en met 1954 door Hooghalen. Oude Tol, Hooghalen, Laaghalen en Laaghalerveen waren beroemde punten van het stratencircuit. De conditie van de wegen werd geprezen. Er kwam zelfs 8 km asfalt in het circuit voor. De rest bestond uit grindwegen, met uitzondering van een klinkerweg door Hooghalen. De TT werd in 1927 internationaal, dit betekende buitenlandse rijders die van ver moesten komen, via de trein of zelf op hun eigen racemotor.

Gedurende de oorlogsjaren van 1940 t/m 1945 werd er geen TT verreden. In 1946 werd de draad weer opgepakt met een nationale race. In 1947 kwam het internationale karakter weer terug.

Tijdens de TT stond alles in het teken van de motorsport. De huidige start/finish locatie op de Haar ligt nog altijd op dezelfde plek. Mede dankzij deze periode is de TT zo groot geworden. In 1955 werd de TT voor het eerst op het moderne TT-circuit verreden.

Wandelen en fietsen

Wandelaars kunnen genieten van het Heuvingerzand, het Groote Zand en het nabij gelegen Hijkerveld. Er zijn korte routes vooral geschikt voor gezinnen met kleine kinderen zoals de boswachter speurtocht Groote Zand, deze route is 3,1 km of de speurtocht voor kinderen van 6-12 jaar op het Groote Zand. Op het Hijkerveld is een speurtochtroute van 2,4 km. Nog een paar leuke wandeltips:

Wandel tussen de TT dorpen door prachtige Drentse natuurgebieden. Elk TT dorp heeft een startlocatie, uiteraard kun je ook in Hooghalen starten. Je kiest zo je eigen afstand variërend van 11 tot 35 km. De finish is in de hoofdstad van Drenthe, in het centrum van Assen. De TT Wandeltocht neemt je mee in het historische van de Circuits van Drenthe. Met beeldende kunst van het Toyisme ontdek je onderweg het verhaal. Op zes locaties staan kleurrijke beelden van de helden van de TT, zoals Valentino Rossi en Marc Márquez. In Hooghalen wordt TT held Wil Hartog geëerd. Dit beeld staat voor het Wapen van Schotland. Van alle beelden zijn ook Toyisme TT pins (speldjes) gemaakt. Deze pins kunnen worden gespaard en zijn te koop voor € 4,50 per stuk bij de start- en rustlocaties in de TT dorpen. Bij tankstation en fietsverhuur Schreur is de wandelkaart met de etappes te koop, alsook de Toyisme TT pin van Hooghalen.

Overnachten in Hooghalen

Op zoek naar een slaapplek die bij je past? Van klein naar groot, er is voor ieder wat wils. Bij Vakantiepark het Grote Zand boek je een vakantiehuisje of bungalow. Op camping Tikvah of natuurcamping Thyencamp overnacht je met het bos als achtertuin. Je wordt hier wakker van de fluitende vogels en geniet wellicht van een bezoekje van de eekhoorn.

En op minicamping De Vogelpoel zijn 15 campingplaatsen voor bezoekers ingericht, ook de campers zijn hier welkom. Liever een B&B? Kijk dan even bij Het Oelenest, de Panheide of B&B op 7.

Doen vanuit Hooghalen

Het Drents Kwartiertje verzorgt leuke activiteiten, zoals workshops en diverse games. Maar je kunt ook op pad met de solex of de daf. Bij Schreur Rijwielhandel huur je een fiets, step, tandem, fietskar, ATB: als het maar wielen heeft.

Leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!