Echtener Esch

5 uur 20 minuten (24.0 km)

  • Download
  • Wandelroute Echtener Esch is een bewegwijzerde route van 24 km en loopt van Hoogeveen, langs Fluitenberg en Kalenberg, door de bossen van Ruinen, naar Echten en terug naar Hoogeveen. Onderweg geniet je van buurtschappen, mooie Drentse boerderijen, een prachtige boswachterij en havezate Echten. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij station Hoogeveen, hier is voldoende parkeergelegenheid. Kom je met het openbaar vervoer? Station Hoogeveen is goed bereikbaar. Plan hier je reis.

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Hon…

    Wandelroute Echtener Esch is een bewegwijzerde route van 24 km en loopt van Hoogeveen, langs Fluitenberg en Kalenberg, door de bossen van Ruinen, naar Echten en terug naar Hoogeveen. Onderweg geniet je van buurtschappen, mooie Drentse boerderijen, een prachtige boswachterij en havezate Echten. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    De route start bij station Hoogeveen, hier is voldoende parkeergelegenheid. Kom je met het openbaar vervoer? Station Hoogeveen is goed bereikbaar. Plan hier je reis.

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan op veel verschillende plekken in Hoogeveen of op het station zelf. 

    • Echtener Esch routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen
    1

    Oorlogsmonument NS-station Hoogeveen

    Oorlogsmonument NS-station Hoogeveen
    2

    Boswachterij Ruinen

    Boswachterij Ruinen
    3

    Echtenerzand

    Echtenerzand
    4

    't Huus met de Belle

    't Huus met de Belle
    5

    Huize Echten

    Huize Echten
    6

    Strand Nijstad is het recreatiegebied van Hoogeveen, geniet het hele jaar door op deze prachtige plek aan het water.

    Strand Nijstad
    7

    Hoogeveensche Vaart

    Hoogeveensche Vaart
    8

    Kinholt

    Kinholt
    9

    Oude Kene

    Oude Kene
    10

    P.I. Hoogeveen Grittenborgh

    P.I. Hoogeveen Grittenborgh
    11

    Bethesda ziekenhuis

    Bethesda ziekenhuis
    12

    De Koppeling

    De Koppeling
    Eindpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Beschrijving

    Startpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Extra info

    • Hoogeveen is ontstaan in 1625. Toen kocht Roelof van Echten een groot veengebied in het kerspel Zuidwolde. Roelof van Echten behoorde tot één van de oudste adellijke geslachten van Drenthe en woonde in Huis te Echten. Voor de ontginning van dit gebied werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht (5000 Morgen is ongeveer 6000 hectare) en voor de ontsluiting een kanaal met zijkanalen gegraven. Op het kruispunt met de eerste wijk (nu de Hoofdstraat) ontstond een dorp. Hoogeveen groeide uit tot de grootste turfproducent van Nederland. Eén van de bekendste gebouwen in Hoogeveen is de Hervormde Kerk. Deze kerk dateert van 1652 en is mede bekend om het beeldje van de Trommelslager. Roelof van Echten stelde voor de zondagsdienst zijn eigen kapel ter beschikking aan de bewoners. Voor de dienst liet hij een tamboer rondgaan om zo de mensen op te trommelen.
    • De wandeling start bij het NS-station Hoogeveen. Direct bij het station staat een oorlogsmonument op de plek waar eind 1943 een vliegtuig neerstortte en de vlieger om het leven kwam.
    • Je bent Hoogeveen nog niet uit of je wandelt Fluitenberg binnen. Dit dorpje ontleent zijn naam aan de heuvel van keizand waarop Vleutenberg, de oorspronkelijke naam, is gebouwd en die is ontstaan in de laatste ijstijd, langs het riviertje de Vleute.
    • Je hebt er flink de pas in richting boswachterij Ruinen. Dit 1000 hectare grote bos- en heidegebied is ontstaan in 1940. Voor die tijd was het een veen-, heide- en stuifzandgebied. De boswachterij bestaat grotendeels uit naaldbomen; loofbomen komen veel minder voor. Bij de ontginning heeft men de natuurterreinen ongemoeid gelaten. Hierdoor zijn de natte heidevegetaties van de Gijsselter- en Pesserkoelen alsmede de stuifzanden van het Echtenerzand met zijn jeneverbesstruwelen en grillige vliegdennen bewaard gebleven. In de beuken in de beukenlaan, die midden door de boswachterij loopt, zijn nestholtes van de zwarte specht uitgehakt. In de oude holen broeden bosuilen, holenduiven en kauwen; ook marters en vleermuizen brengen er hun jongen groot. Op de heide kun je de adder, de ringslang en de levendbarende hagedis tegenkomen.
    • Je wandelt Echten binnen. Dit oude esdorp is ontstaan rond 1180 als een gebied dat in eigendom was van het klooster van Ruinen. In de 13e eeuw vestigden nazaten van de familie Van Coevorden, de adellijke eigenaren van het kasteel in Coevorden, zich in Echten en bouwden er de havezate Huize Echten. Het oudste deel van het huidige huis stamt waarschijnlijk uit de 15e eeuw. De tuin om het huis is van veel recentere datum en werd in 1992 aangelegd. Loop eens binnen bij Plattelandswinkel ’t Huus met de Belle voor ambachtelijke producten en kunst uit de omgeving.
    • Je laat Echten achter je en wandelt langs de Hoogeveensche Vaart richting het buurtschap Nijstad. De Hoogeveense Vaart loopt van het Meppelerdiep bij Meppel tot de Duitse grens bij Zwartemeer.
    • De wandelroute slingert langs de bebouwde kom van Hoogeveen richting Kinholt. Kinholt was vroeger een groot bosgebied in het dal van het Oude Diep. Het strekte zich uit vanaf Kalenberg tot aan Hoogeveen. Er is nu nog slechts een klein stukje van over. Dit stukje is één van de belangrijkste oude bosrestanten van Drenthe.
    • Na Kinholt loop je door Hoogeveen terug naar het NS-station. De wandeling ‘Echtener Esch’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
    Eindpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!