Diever Ommetje Romeo en Julia

1 uur 30 minuten (7.0 km)

  • Download
  • De start van dit Ommetje is op de Brink van Diever, drie andere Ommetjes van Diever starten ook op de Brink. De vijfde start op Landgoed 't Wildrijck maar deze is wel met een aantal ommetjes te combineren. 

    Parkeren, OV en oplaadpunten fiets
    De fietsen kunnen op de Brink geplaatst worden. E-bikes kunnen hier ook opgeladen worden. Er is horeca aanwezig met wc's.  

    Parkeren kan naast het oude Gemeentehuis (Kerkpad 1), op de parkeerplaats bij Supermarkt Plus of op het parkeerterrein tegenover de TIP aan de Bosweg.
     Aan …

    De start van dit Ommetje is op de Brink van Diever, drie andere Ommetjes van Diever starten ook op de Brink. De vijfde start op Landgoed 't Wildrijck maar deze is wel met een aantal ommetjes te combineren. 

    Parkeren, OV en oplaadpunten fiets
    De fietsen kunnen op de Brink geplaatst worden. E-bikes kunnen hier ook opgeladen worden. Er is horeca aanwezig met wc's.  

    Parkeren kan naast het oude Gemeentehuis (Kerkpad 1), op de parkeerplaats bij Supermarkt Plus of op het parkeerterrein tegenover de TIP aan de Bosweg.
     Aan de Hoofdstraat is een bushalte voor vervoer richting Steenwijk, Assen of Meppel. Kijk op www.9292ov.nl of bel (0900) 9292 voor actuele info.

    Bewegwijzering
    Volg de mosgroene bordjes met de naam Romeo & Julia. De route kan één kant op gelopen worden.

    De route gaat deels over onverharde paden en daarom niet geschikt voor rolstoelen/kinderwagens. 

    Dit ga je zien:
    Met de start op de Brink zie je direct de Pancratiuskerk, die zijn oorsprong heeft in 1100 nc. Het Oermuseum en het oude Gemeentehuis liggen tegenover elkaar op de Brink.

    Op de Brink zie je nog een stenen beeld van een man, een vrouw (huwelijk) en een baby in de wieg (geboorte) staande voor een gebroken zuil (dood). Het staat voor het voormalige gemeentehuis van Diever, waar geboorte, huwelijk en overlijden worden aangegeven.


    Niet lang na het begin van de route staat aan uw rechterzijde Korenmolen de Vlijt: een monument. Elke zaterdagochtend is de molenaar aan het werk.
     
    Essen: rondom Diever liggen meerdere essen. Je ziet de Westeres, de Zuurlanderes en de Molenes. Langs het zandpad aan de Steenwijkerweg zie je zomers een mooie wilde bloemenwal.
     
    Na de molen kom je in het buurtschap Oldendiever: het vroegere “ Olde Diever” met oude boerderijen.  Vanuit de buurtschappen Oldendiever en Kalteren is Diever ontstaan.

    Na veel landelijke (uit)zichten wandel je via een eenmanspad langs de Oosterkampenweg. Een mooi pad welke je weer terugbrengt naar het dorp.
     

    Je komt weer uit op de Brink waar je nog een beeld ziet van Titania en Spoel de Wever. Dit beeld verwijst naar de Midzomernachtsdroom van Shakespeare.


    De Diever Ommetjes zijn mede tot stand gekomen door: Gemeente Westerveld (middels Regio Deal Zwolle), Recreatieschap Drenthe, Dorpsbelangen, Landschapsbeheer, Ondernemersvereniging Diever en Werkgroep Diever Ommetjes. 

    Dit ga je zien

    Startpunt: Start, wandelknooppunt 45 op de Brink in Diever
    7981 BZ Diever
    45
    1

    Het Oermuseum richt zich op de prehistorie in het gebied West-Drenthe.

    OERmuseum
    2

    De Vlijt staat in Diever, of eigenlijk in Oldendiever. De oorsprong van deze molen ligt in Friesland. Er zijn een paar vaste molenaars die er voor zorgen dat de molen elke zaterdag draait en maalt....

    De Vlijt
    3

    Dit is het punt waar twee wandelommetjes bij elkaar komen.

    Kruising ommetjes Jupiter (Dwingeloo) en Romeo en Julia (Diever
    4

    Leuk verscholen paadje

    Oosterkamp pad
    5

    Oude kerk op de Brink in Diever

    Sint Pancratius kerk
    6

    Het land op dit kruispunt heette vroeger ‘De Westerhekke’. U loopt hier langs en over de Westeres. De Westeres was in de vroege middeleeuwen al de es van Oldendiever. Vanaf deze onverharde Steenwijkerweg hebt u een mooi zicht op zowel de molen en op de kerktoren, als op het moderne Diever, met de sc

    Brinkie Oldendiever
    7

    Op de kruising links van de weg ziet u de nog enige (grote) melkveehouderij van Oldendiever, eigenaar is de familie Bult.

    Wittelterweg 2 Oldendiever
    8

    De voorgevel van een oude boerderij met een jaartalanker uit 1818.

    Kastanjelaan 20 Oldendiever
    9

    Links staat een boerderij met een jaartalanker uit 1759.

    Holtenweg 4 Oldendiever
    10

    De Holtenweg is genoemd naar ‘de Holten’ waarin het ‘Jonkersveentie’ zich bevindt.

    Holtenweg 6 Oldendiever
    Eindpunt: Start, wandelknooppunt 45 op de Brink in Diever
    7981 BZ Diever
    • 45

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!