5x Redenen om te mountainbiken in Drenthe

Op zoek naar een plek om te mountainbiken? Kom naar Drenthe! Prachtige natuurgebieden, gezellige brinkdorpjes en stoere evenementen. De Oerprovincie van Nederland is voor de mountainbike gemaakt. Lees het zelf in deze 5 redenen:

 

1. Fiets in een decor van prachtige natuur

Duik de natuur in! Drenthe telt maar liefst drie Nationale Parken.

  • Het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van Nederland, dat prachtig paars wordt in de nazomer.
  • Het Drents-Friese Wold, dat na de Hoge Veluwe het grootste aaneengesloten bosgebied van Nederland is en waar je het donkerste stukje vasteland vindt.
  • En de Drentsche Aa, met de gelijknamige beek, vele es-en brinkdorpen en de grootste schaapskooi van Drenthe.

Kortom: je zit niet zómaar ergens op de mountainbike. Je bevindt je midden in een spectaculair stukje natuur! Singletracks, hoogteverschillen, kombochten, je komt het allemaal tegen. En dat in een oerbos of zandafgraving. Durf jij het aan?

2. Test je klimkwaliteiten op de VAM-berg

Het fietsparcours op de VAM-berg (de Col du VAM) is een klimwalhalla voor elke sportieve fietser.

Het bestaat uit drie klimroutes en één afdaling. De routes zijn in totaal 2100 meter lang en hebben een gemiddeld stijgingspercentage van 10%. Op de meest noordelijke route wacht aan het einde van het parcours ook nog eens een keienstrook van 150 meter. Met een stijgingspercentage van maar liefst 15% is dit dus een echte kuitenbijter. Het vlonderpad van 300 meter lang en een speciale (drijvende) waterbrug zorgen voor nog nét wat extra uitdaging. 

3. Ontdek nieuwe verhalen

Als je dan toch op de mountainbike in Drenthe zit, kun je net zo goed wat cultuur opsnuiven. Drenthe barst van de historie, met unieke en indrukwekkende verhalen.

Natuurlijk zijn er de hunebedden (grafkamers), de oudste monumenten van Nederland. Hoe zijn ze hier eigenlijk terecht gekomen? En ken je het verhaal over de Koloniën van Weldadigheid? Armen, bedelaars en landlopers uit de grote steden kregen hier 200 jaar geleden een kans op een beter bestaan. Stil word je in Herinneringscentrum Kamp Westerbork, hier vandaan zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 100.000 Joden en Roma gedeporteerd.

Stap dus af en toe van je mountainbike en luister naar alle indrukwekkende verhalen. Pas dán komt de Oerprovincie van Nederland tot leven. Krijgt je MTB-tocht ineens een hele andere dimensie!

4. Doe mee aan uitdagende MTB-evenementen

Gedurende het hele jaar worden er veel MTB-tochten en wedstrijden georganiseerd in Drenthe, allemaal in prachtige natuurgebieden.

Bijvoorbeeld de Geopark Hondsrug Classic of de Veldslag om Norg, een échte MTB-uitdaging voor zowel wedstrijdrijders als recreanten. Of wat dacht je van Bartje200 of de Drenthe200, beiden een extreme marathon voor MTB-ers. Voldoende uitdaging dus!

Drenthe 200
Drenthe 200 is dé extreme, loodzware marathon voor mountainbikers, fatbikers of cyclocrossers. 200 kilometer fietsen door verschillende ruige landschappen en, als het tegenzit, extreem weer. Maar dan heb je ook wat: je fietst door de mooiste bossen, heidevelden, beekdalen en natuurgebieden!

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!