Yde

Yde – Meer dan een meisje alleen

Bij het horen van de naam Yde denken de meeste mensen direct aan hét meisje. Maar het esdorpje in het noorden van Drenthe is meer dan de vindplaats van het Meisje van Yde, Nederlands oudste veenlijk. De natuur en ligging zijn er namelijk (ook) bijzonder mooi.

Yde (850 inwoners in 2020) vormt een geheel met het dorpje De Punt. Het ligt aan De Hondsrug UNESCO Global Geopark, een paar kilometer onder Groningen Airport Eelde. Yde bevindt zich op een hoge zandrug, tussen de stroomdalgebieden van de Drentsche Aa en de Runsloot. Het dorpje heeft drie brinken, waarvan er een opvallend groot is. In het plaatsje staan ook twee breukenbomen. Dit zijn volgens het volksgeloof heilige bomen die mensen met breuken of andere fysieke problemen zouden kunnen genezen. Dat ging niet vanzelf, want ze hadden er ook de hulp van de naast de bomen wonende smid voor nodig. Deze moest drie spijkers in de boom slaan en een toverspreuk uitspreken. De patiënt zou genezen zijn zodra er schors over de kop van de spijkers was gegroeid. Deze helende bomen worden ook wel spijkerbomen genoemd.

Natuur

Behalve de drie brinken en twee breukenbomen heeft Yde veel kleine akkers, met daaromheen graslanden en grote heidevelden. Op deze heidevelden liggen hoge zandduinen, venen en kleine bossen. De Hondstongen, aan de zuidwestkant van Yde, is een bekend natuurgebied. Dit gebied staat bekend om zijn houtwallen, met daarin voornamelijk zoete kers, Gelderse roos, meidoorn, sleedoorn, sporkehout en kers. Ook vind je er typische bosplanten als het lelietje-van-dalen, de gewone salomonszegel, dalkruid en hengel. Je kunt hier prachtig wandelen.

Het meisje van Yde

Op vrijwel alle wandelroutes kom je het kunstwerk Gebroken Cirkel tegen. Het behoort tot de landschapskunst, land art, een vorm die inspeelt op landschapskenmerken. Gebroken Cirkel telt bijvoorbeeld ruim 600 veldkeien die uit de omgeving afkomstig zijn. Het kunstwerk herinnert aan de vindplaats van het Meisje Van Yde, het veenlijk dat in 1897 werd gevonden in een ven ten zuiden van Yde. Het meisje leefde rond het begin van de jaartelling, zo’n tweeduizend jaar geleden dus. Ze was ongeveer zestien jaar oud en 1,40 meter groot.

Het Ydese meisje is vermoedelijk geofferd aan de goden, die de inwoners moesten beschermen tegen de oprukkende Romeinen. Dankzij het veen, dat een hoge zuurgraad heeft, is haar lichaam grotendeels bewaard gebleven. Dat geldt ook voor haar kleding en het wurgkoord om haar nek. Het Meisje van Yde is te zien in het Drents Museum in Assen. Ook bijzonder is de reconstructie van haar hoofd, die ernaast staat.

Leuke evenementen

In de zomer vindt in Yde altijd een groot spektakel plaats. Er zijn dan racewedstrijden voor van allerlei voertuigen: grasbaanraces voor crossmotoren, autocrosses en zelfs combines (maaidorsers) verschijnen aan de start! Deze laatste wedstrijden maken deel uit van de Nederlandse Kampioenschappen in deze categorie. Het Ydese racespektakel vindt al meer dan vijftig jaar plaats. 

Overnachten

Het dorp Yde heeft geen overnachtingsadressen, maar in De Punt vind je Camping de Lindehoeve. Dit is een kleine rustige camping met 45 plaatsen. Ook zijn er twee chalets die je kunt huren. De camping ligt op loopafstand van vis- en vaarwater en het bekende Pieterpad en Drenthepad. Yde is daarom een ideale pleisterplaats, ook als je geen fysieke ongemakken hebt.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!