Nationale Museumweek

De Nationale Museumweek beleef je dit jaar vanuit huis. Vijf Drentse musea nemen een pronkstuk of bijzonder item onder de loep. Van oeroude schatten tot onbekende werken. De musea barsten van de spannende en indrukwekkende verhalen. De Nationale Museumweek vindt plaats van 4 t/m 10 april.

Hunebedcentrum - Pronkstuk: Hunebed D27

Dit pronkstuk staat niet ín het museum, maar ernaast. En dat komt goed uit, want je kunt het ook nu gewoon bezoeken! Hunebed D27 is met zijn 22,6 meter het grootste hunebed van Nederland. In 1685 was dit het eerste hunebed waar opgravingen gedaan zijn. Omdat dit slechts in een klein hoekje gebeurd is, staat het nog altijd in de belangstelling van archeologen. Maar de grafkelder is al jaren verzegeld. Het blijft dus een mysterie wat voor geheimen het hunebed verbergt..

Ontdek Hunebed D27 en alle andere hunebeden ook vanuit huis met een virtuele tour!

Drents Museum - Pronkstuk: Hond uit de pot

Op dit keramische werk van Carolein Smit is echt van alles te zien. Dansende skeletten, dieren, besjes en bloemen. Maar ook een soeppot die verwijst naar de locatie waar het kunstwerk te zien is: Bar Brasserie Pingo in het Drents Museum. Alles bij elkaar maakt het een speelse en sprookjesachtige opstelling. Wil jij Hond uit de pot van dichtbij bewonderen? Reserveer dan een kaartje voor de pilot tijdens de eerste dagen van de Nationale Museumweek. 

Nationaal Gevangenismuseum - Pronkstuk: monumentaal gebouw het Tweede Gesticht

Het Nationaal Gevangenismuseum heeft een rijke collectie aan voorwerpen, voertuigen en beeldmateriaal. Maar het monumentale gebouw waarin ze gevestigd zijn is het échte pronkstuk. Deze plek brengt alle bijzondere verhalen, beelden en objecten tot leven. En daardoor kan de verbinding tussen het heden en het verleden van verpaupering, heropvoeding, misdaad en straf hier gelegd blijven worden. 

Veenpark - Pronkstuk: laatste turfafgraving van Nederland

Het Veenpark vertelt het verhaal van het Drentse veen. Dit veen, bestaand uit lagen dode planten, groeide met een milimeter per jaar. Maar daar kwam een einde aan toen er werd begonnen met turfsteken. Dit ging door tot in de jaren 70 en wat overbleef is nu een uniek stuk uit de collectie van het Veenpark: de laatste turfafgraving van Nederland. Vanuit het park bezoek je de afgraving met de veentrein die door het hoogveen boemelt. 

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Als laatste lichten we een bijzonder item uit van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In 1944 werd daar de Westerborkfilm gemaakt door de Duits-Joodse vluchteling en kampgevangene Rudolf Beslauer. Hij deed dit in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker. De film bevat de enige uit de oorlog stammende beelden van een nazi-doorgangskamp voor Joden, Sinti en Roma. Op een van deze beelden is te zien hoe er rammelaars gemaakt werden. Vanaf 19 mei zijn de rammelaars te zien in de tentoonstelling 'Gevangen in beelden' over de context van de Westerborkfilm. Een tentoonstelling waar je stil van wordt.

Meer cultuur snuiven - Vanuit huis en in de buitenlucht

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!