Gouden Gids : Henry Schepers


Henry Schepers is geboren in Nieuw-Schoonebeek, maar de liefde bracht hem naar Weiteveen. Hij is o.a. gids bij het Van Gogh wandelarrangement - een samenwerking tussen het Van Gogh Huis en het Veenloopcentrum. Tijdens de wandeling zie je wat Van Gogh geïnspireerd heeft tijdens zijn verblijf in Drenthe. 

 

Goed om te weten:

  • Arrangement: Van Gogh Huis en het Veenloopcentrum
  • Locatie: rondleiding door van Gogh Huis in Veenoord en wandeling vanaf Veenloopcentrum in Weiteveen
  • Afstand: 6 km
  • Duur: 2,5 uur
  • Te boeken: Je kunt je telefonisch opgeven op dinsdag en woensdag bij het Van Gogh Huis. De tour gaat door bij minimaal 8 aanmeldingen
  • Prijs: € 20,- (incl. koffie & koek en toegang Van Gogh Huis)
  • Website: www.veenloopcentrum.nl

De route is met droog weer goed begaanbaar, maar niet voor rolstoelen of kinderwagens. Honden mogen mee, mits aangelijnd en wanneer ze op de paden blijven. 


Wat ontdek je tijdens dit arrangement?

Het huis waar Van Gogh twee maanden gewoond en gewerkt heeft! Je krijgt er een rondleiding met uitleg en je kijkt een korte film over zijn verblijf in Drenthe. Dit huis was zijn uitvalsbasis voor zijn ontdekkingstochten door het veengebied. Tijdens de wandeling treed je in de sporen van Vincent van Gogh en ontdek je het Bargerveen. Laat je verrassen door het prachtige, afwisselende landschap. 

Wie moet deze tour vooral boeken?

Iedereen die meer wil weten over het leven van Vincent van Gogh en hoe hij Zuidoost Drenthe toen heeft vastgelegd. Hij heeft twee maanden in dit logement gewoond en maakte vanuit hier wandelingen door het veengebied. Henry: "We maken vanaf het Veenloopcentrum zelf ook een wandeling door Bargerveen en ik leg je uit wat Van Gogh zo bijzonder vond aan dit gebied. En het gebied ís ook bijzonder mooi!". 

De meest favoriete plek van Henry zelf:

“Oei, moeilijk te zeggen want er is zoveel moois te zien! Maar denk dan toch de afwisseling van het Bargerveen. Dit gebied met hoogveen is nooit echt intensief gebruikt voor turfwinning. Daardoor is het nu een van de meest ongerepte, unieke natuurgebieden van ons land. Het is een van de weinige gebieden in ons land waar nog levend hoogveen groeit. En zelfs de enige plek in Nederland waar de lange zonnedauw en vijfrijig veenmos nog voorkomen."

 

 

Meest bijzondere verhaal tijdens de tour:

Henry: “Tijdens de wandeling komen we door het dorpje Weiteveen. In 1925 werd daar het tabernakel (rijk versierde kluis op het altaar - red.) gestolen uit de Katholieke kerk. Het haalde het nieuws, samen met verhalen over de bittere armoede in deze veenkolonie. Uit het hele land kwamen toen schenkingen binnen, waardoor de kerk niet alleen een nieuw tabernakel, maar ook een nieuw altaar en enkele andere attributen kon aanschaffen."

Welke plek moet je na afloop van de tour zeker nog even bezoeken?

"De katholieke begraafplaats, hier is destijds ook het tabernakel teruggevonden. De zusters die in de kerk werkten zijn hier ook allemaal begraven, heel indrukwekkend. De begraafplaats is nog steeds in gebruik en dat is best bijzonder. Breng ook zeker een bezoekje aan de Schaapskooi in Weiteveen. Deze is in 2018 gebouwd - heel nieuw dus nog - en heeft ruimte voor maar liefst 1000 schapen en 110 koeien. Er is een restaurant en het is het startpunt voor verschillende wandel- en fietsroutes."

Meer tips rondom Bargerveen

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!