Dagwacht van Vincent


Dit burgerinitiatief wordt door amateurschilders uitgevoerd als impressionistische opdracht in de schilderstijl die Vincent van Gogh gebruikte tijdens zijn Franse periode in Arles.

Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh zijn zonder twijfel twee van de grootste Nederlandse kunstenaars aller tijden. Eén van de beroemde werken van Rembrandt is “Het Joodse bruidje”, dat hij omstreeks 1665 schilderde. Vincent van Gogh viel 200 jaar later voor de intimiteit van het schilderij, dat een liefdevol moment laat zien tussen een man en een vrouw. Hij schreef over dit werk in één van zijn brieven: ‘W…

Dit burgerinitiatief wordt door amateurschilders uitgevoerd als impressionistische opdracht in de schilderstijl die Vincent van Gogh gebruikte tijdens zijn Franse periode in Arles.

Rembrandt van Rijn en Vincent van Gogh zijn zonder twijfel twee van de grootste Nederlandse kunstenaars aller tijden. Eén van de beroemde werken van Rembrandt is “Het Joodse bruidje”, dat hij omstreeks 1665 schilderde. Vincent van Gogh viel 200 jaar later voor de intimiteit van het schilderij, dat een liefdevol moment laat zien tussen een man en een vrouw. Hij schreef over dit werk in één van zijn brieven: ‘Wil je wel geloven dat ik tien jaar van mijn leven wilde geven als ik hier voor dit schilderij veertien dagen kon blijven zitten met een korst droog brood als voedsel?

Van Gogh was zelf een groot liefhebber van zijn voorloper uit de Gouden Eeuw. In een brief aan zijn broer Theo schreef hij: ‘Rembrandt gaat zoo diep in ’t mysterieuze dat hij dingen zegt waarvoor in geen taal woorden bestaan.’ Van Gogh kende diverse schilderijen van Rembrandt die hij in het oude gebouw van het Rijksmuseum had kunnen bestuderen. Technisch was Rembrandt waarschijnlijk van grote invloed op Van Gogh. Rembrandt gebruikte namelijk voor zijn tijd een grove schildertechniek. Hij raadde kijkers dan ook aan om zijn schilderijen alleen maar op een afstand te bekijken. Van Gogh werkte die techniek verder uit met nog grovere penseelstreken. In zijn laatste levensjaar zou Van Gogh de oude meester eren met “De Opwekking van Lazarus” (naar Rembrandt). Dit eerbetoon van Vincent van Gogh aan Rembrandt van Rijn wordt teruggehaald “Dagwacht van Vincent”.

Van Gogh schilderde in tegenstelling tot Rembrandt nooit groepsportretten. Door de amateurschilders worden acht personen uit “De Nachtwacht” van Rembrandt samengebracht in een Frans landschap, dat Van Gogh schilderde toen hij in een inrichting zat. De Rembrandt-figuren worden geschilderd als boeren in werkkleding maar zijn door hun pose en compositie te herkennen als "De Nachtwacht", met gezichten vanuit het werk van Vincent Van Gogh.

Wanneer

  • Elke donderdag, vrijdag en zaterdag 13.00 - 16.30 uur

Prijzen

  • Gratis

In de buurt

Toon resultaten

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee