Makkum


Makkum

Makkum is een kleine buurtschap. De naam Makkum wordt voor de eerste keer vermeld in 1362…

Makkum

Makkum is een kleine buurtschap. De naam Makkum wordt voor de eerste keer vermeld in 1362 als Makinge en Mackijnge, in 1840 als Makken. Later is dit veranderd in Makkum. De abt van het klooster Dikninge schrijft in een brief aan de bisschop van Utrecht, dat de priester van Westerbork onder andere inkomsten ontving uit het ‘Makinge te Holthe’. Dit zou er op kunnen wijzen dat er aanvankelijk een boerderij Makkum is geweest, die onder de buurtschap Holthe viel. In 1630 stonden er vier boerderijen in Makkum, bewoond door Johan Macking, Hendrik Mackinge, Luijtjes Mulder en Albert Mulder. In 1830 stonden er vijf boerderijen. In 1910 stonden er 19 huizen, waaronder de molen.

Van 1918 tot 2005 was de molen eigendom van de familie Mulder en werd er bedrijfsmatig graan gemalen voor de boeren uit de omgeving. Het bedrijfsmatige malen werd de laatste jaren steeds minder, waardoor de molen uiteindelijk kwam stil te staan. In 2005 is de molen eigendom van de familie Bos geworden. Deze vond dat de molen voor de toekomst behouden moest blijven en zorgde er vanaf dat moment voor, samen
met een aantal vrijwillige molenaars, dat de molen nog regelmatig draait. De familie Bos vindt dat iedereen deze molen moet kunnen bekijken. Daarom is de molen iedere zaterdag geopend. (Voor openingstijden: zie informatiebord bij de molen. Op afspraak is de molen open voor groepen en scholen.)

1617 Door de bouw van woningen aan de ‘Wijsterse straat’ is het aantal huizen in de 19de eeuw toegenomen. In 1840 had Makkum 69 inwoners. In 1946 waren er 27 woningen met een gemiddelde bezetting van vijf personen: dat zijn samen 135 bewoners.
In juli 1877 werden in Makkum in een half uur tijd vijf boerderijen in de as gelegd, waarbij één persoon om het leven kwam. In de zomer van 1929 zijn bij een grote brand vier boerderijen afgebrand.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

makkum
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!