10x Drentse monumenten

Het is dit weekend Open Monumentendag. Twee dagen waarop monumenten hun deuren openen en er diverse activiteiten worden georganiseerd. Bekijk hier de deelnemende locaties. Ook buiten de Open Monumentendag zijn veel monumenten jouw bezoek meer dan waard. We hebben een aantal grote Drentse monumenten voor je op een rij gezet.

Hunebedden

Hunebedden zijn de oudste monumenten van Nederland. Ze zijn gebouwd door het Trechterbekervolk, van zwerfkeien van wel 20.000 kg die in de IJstijd naar Drenthe zijn meegevoerd. Het Hunebedcentrum in Borger vertelt je alles over deze bijzondere bouwwerken en zet je op het spoor naar de prehistorie.

Drents Museum

Het huidige onderkomen van het Drents Museum is gebouwd als gouvermentsgebouw van het Provinciaal Bestuur van Drenthe. Het Drents Museum is een museum met internationale allure dat jong én oud inspireert met verhalen over archeologie, kunst en geschiedenis.

Monumentendorp Orvelte

Orvelte is een eeuwenoud esdorp dat in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer. Je waant je hier weer even helemaal in de Middeleeuwen!

Nationaal Gevangenismuseum

Een uitje voor boefjes en bajesklanten. Het Nationaal Gevangenismuseum is gevestigd in een voormalig dwanggesticht in Veenhuizen. Je ontdekt hier alles over de unieke geschiedenis van dit dorp, je komt van alles te weten over hoe het er vroeger aan toe ging in gevangenissen en je kunt een rit maken in een boevenbus!

Huis Westerbeek

Huis Westerbeek is de plek waar de Maatschappij van Weldadigheid begon. Het werd ingericht als woonhuis voor de stichter van de Maatschappij van Weldadigheid Johannes van den Bosch. Nu is het het hoofdkantoor van de Maatschappij van Weldadigheid. 

Kasteel Coevorden

Kasteel Coevorden is het enige kasteel in Drenthe. Het kasteel, gebouwd door de Bisschop van Utrecht, kent een roerig verleden. Daar kom je tijdens een bezoek veel meer over te weten. Momenteel fungeert het als een als een Château-restaurant met topgastronomie tegen een aangenaam tarief.

Radiotelescoop Dwingeloo

De Dwingeloo Radiotelescoop, geopend in 1956, is een rijksmonument en is één van de oudste en internationaal beroemdste radiotelescopen ter wereld. De radiotelescoop ligt in een radiostoringsvrije zone bij de ASTRON/JIVE gebouwen midden in het Nationaal Park Dwingelderveld. 

Bierbrouwerij Maallust

Lange tijd was gevangenisdorp Veenhuizen een zelfvoorzienend dorp. Naast de gevangenissen waren er ook scholen, kerken, een spinnerij en boerderijen. Op het industriecomplex werden de landbouwproducten uit de omgeving verwerkt. In wat ooit de graanmaalderij was is nu Bierbrouwerij Maallust gevestigd. In de oude graanmaalderij is niet alleen de brouwerij gevestigd, maar ook het proeflokaal.

Stedelijk Museum Coevorden

Het Stedelijk Museum Coevorden is gevestigd in Het Arsenaal. Het Arsenaal werd in het verleden gebruikt voor wapenopslag en opslag van handelswaar en goederen zoals graan, lijnolie en lijnzaadkoeken. In dit museum word je meegenomen op ontdekkingsreis langs het verhaal van Coevorden, vanaf de eerste burggraaf tot en met de dag van vandaag. 

Logement Frederiksoord

Logement Frederiksoord is een historisch pand, gelegen aan de rand van 't Sterrebos in Frederiksoord. Het hotel stamt uit de 18e eeuw en is teruggebracht in haar originele en sfeervolle staat. De eeuwenoude historie is goed voelbaar in het pand. 

Nog meer erfgoed

Drenthe barst van de historie met unieke en indrukwekkende verhalen. Meer informatie over het Drentse erfgoed vind je hier. De Oerprovincie van Nederland komt pas echt tot leven als je de verhalen kent! 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!