Buitenleven in Drenthe: back to basic

Drenthe is de Oerprovincie van Nederland. Hier kun je je nog wanen of je alleen op de wereld bent. Ver weg van de drukte, buiten leven in een omgeving die nooit veranderd is. Je bent één met de natuur en teruggeworpen op jezelf. Back to basic in Drenthe. Hier komen onze tips.

Kanozwerftochten

In het Wilde weg organiseert (meerdaagse) kanotochten op de Hunze. Al kanoënd ga je op zoek naar alles wat alles wat leeft langs deze prachtige laaglandrivier, bijvoorbeeld bevers en otters. Verder leer je hoe je vuur moet maken, wat eetbare wilde planten zijn, kook je op een kampvuur en slaap je op een wildkampeerplek onder een tarp of tent. Is dit buitenleven of niet? De tochten zijn te vinden op de activiteitenkalender van Stichting Het Drentse Landschap.

Camping Buitenland

Camping BuitenLand ligt op een terrein van negen hectare, vlak onder Nieuw-Amsterdam tussen een zwemmeertje en een bos. Bij BuitenLand krijgen zelfbouwers en architecten alle vrijheid om te bouwen aan hun ideale vakantiehuis. Stuk voor stuk unieke huisjes die, als ze klaar zijn, te huur worden aangeboden. In de BuitenBar, de huiskamer, kun je biologische en vegetarische gerechten krijgen. BuitenLand is ideaal voor mensen die van het buitenleven houden: je mag er zelf je plekje uitzoeken en vuur maken bij je eigen tent, camper of caravan.

Tralaluna kampeerbusjes

Op zoek naar een relaxte en avontuurlijke vakantie? Huur dan een van de gave kampeerbusjes van Tralaluna. Deze komen uit de jaren zestig en zeventig en hebben alle een eigen, originele look. Met het busje kun je zelf je weg vinden, maar ook kiezen voor uitgekiende routes door Drenthe, Friesland en Groningen. Alles is aan boord, van fris beddengoed tot vuurkorf en als je wilt zijn ook de kampeerterreinen geregeld.

Tipiskamperen

Tipiskamperen verhuurt sfeervol ingerichte tipitenten voor kamperen op mooie ruime plekken in het noorden van het land. Dit kan op de natuurkampeerterreinen van Staatsbosbeheer, maar ook op andere kampeerterreinen. Tipiskamperen zet de tipi voor je neer waar je wilt en regelt ook de reservering. Dankzij de houtkachel in de tipitent kun je daarbij in alle seizoenen comfortabel kamperen en genieten van het buitenleven.

Speelbossen

Ook kinderen zijn helemaal vrij in Drenthe: onze natuur is één grote speeltuin. Op de verschillende belevingspaden en in de speelbossen kun je klimmen over boomstronken, slingeren aan een touw over het water, of lopen over een keienpad. Er zijn er tien, twee daarvan noemen we alvast:

De prehistorie beleven

Bij Drenthe denk je aan de oertijd. In het Hondsruggebied is een enorme hoeveelheid prehistorische locaties te vinden, waaronder bijna alle hunebedden. Vanwege dit unieke karakter is het gebied uitgeroepen tot UNESCO Global Geopark. In het Hunebedcentrum leer je van alles over de oertijd, maar zeker zo interessant is het om vanuit dit centrum een wandel- of fietstocht te maken. In het Hondsruggebied ga je terug naar vroeger.

Slapen in een plaggenhut (met geitje)

Op een paar plekken in Drenthe kun je overnachten in een plaggenhut. Maar waar vroeger de allerarmste arbeiders in deze hutten woonden, zijn ze tegenwoordig zeer luxe. D’Olde Kamp in Ansen heeft twee plaggenhutten: één voor twee en één voor vijf personen. De grotere plaggenhut is eigenlijk een heel klein boerderijtje, een zogenoemde keuterij. Vanaf de keukentafel kijk je direct in de stal van je eigen geit, die je zelf mag verzorgen.

Slapen in de Drentse wildernis

Echte vrijbuiters kunnen logeren in een cabiner in het hart van Drenthe. Dit is een zelfvoorzienende en verplaatsbaar huisje, waar je na een lange dag wandelen comfortabel kan overnachten. Buitenleven in de puurste vorm. Ver weg van de massa. De faciliteiten zijn minimaal. Dat maakt het avontuur, zeker voor kinderen, des te groter.

Je ziet het: in Drenthe kun je pas écht back to basic. Ontdek jezelf en de provincie in al z’n puurheid. Het is er tijd voor.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!