Even helemaal weg in eigen land

Ontspannende activiteiten in Drenthe

Leven in plaats van geleefd worden. Even de tijd stil zetten met een weekendje weg in eigen land. Dat kan in Drenthe, waar je jezelf kunt opladen voor alles wat altijd maar weer móet. Midden in de natuur herontdek je je oerinstinct – “Dít is waar het echt om gaat”, voel je – als je je verstand op nul zet en geniet van de prachtige eenvoud. Met de volgende activiteiten vlucht je even uit de drukte.

Oorspronkelijke natuur

Echt buiten ben je in de drie Nationale Parken van Drenthe: Drentsche Aa, Dwingelderveld en Drents-Friese Wold. Breng een bezoek aan De Hondsrug UNESCO Geopark, aan de rand van Nationaal Park Drentsche Aa. Op de Hondsrug, 70 kilometer lang en meer dan drie kilometer breed, ga je terug naar de oorsprong. Je vindt er:

  • Hunebedden
  • Grafheuvels, restanten van karrensporen en archeologische vondsten
  • Hooggelegen esdorpen
  • Veenkolonieën
  • Een uitmuntend bewaard gebleven veenlijk (Het Meisje van Yde)

In onze natuur kun je ook bushcraften of een excursie doen, bijvoorbeeld in één van de elektrische auto’s van Eko-Tours. Wandelen en fietsen kan er ook goed, via de verschillende wandel- en fietsroutes in het gebied. Ontdek en beleef de natuur tijdens een wildpluksessie of culinaire belevingstocht. Fotograven komen ook aan hun trekken in de natuur. Drenthe is namelijk erg fotogeniek, zodat je thuis ook altijd kunt genieten van onze provincie.

Indrukwekkende verhalen

Terug naar het verleden ga je in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Veenhuizen. Het zijn de drie Drentse vrije Koloniën van Weldadigheid. Deze koloniën, inmiddels dorpjes, zijn opgericht in 1818 met als doel arme gezinnen uit de grote steden te helpen. De koloniën hadden een eigen bouwstijl en gebouwen. Er is veel bewaard gebleven: in de ‘museumdorpjes’ staan meer dan honderd rijksmonumenten. De sfeer van vroeger is tastbaar.

Niet iedereen was overigens vrijwillig in de koloniën: Veenhuizen was bijvoorbeeld geen vrije kolonie, maar een gevangenisdorp. Tot 1984 mochten daar alleen maar gevangenen, bewakers en hun familieleden komen. Als je in Veenhuizen bent, zie je meteen dat hier iets bijzonders is gebeurd. Het ziet er anders uit dan welke plek in Drenthe of Nederland dan ook. Statige lanen en prachtige Koloniehuizen met opschriften als Orde en Tucht en Werk en Bid. Overal vind je de unieke historie van dit dorp terug. Tip: ga eten bij hotel-restaurant Bitter en Zoet in Veenhuizen, in een van de vroegere dienstwoningen van het dorp.

Cultuur in de natuur

Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken bij drie Drentse festivals, het Taribush Kuna FestivalFestiValderAa en Theaterspektakel Mammoet. In de buitenlucht en midden in de natuur ga je op in kunst, muziek, spektakel, levens- en ontspanningslessen. Hoewel dat laatste hier eigenlijk al vanzelf gaat.

Overnachtingen

Er is zoveel te doen, dat lukt nooit in één dag. Blijf daarom gerust een nachtje slapen. Bijzonder overnachten doe je in een boomhut of een Drentse plaggenhut. Midden in de natuur, een ongekend gevoel van vrijheid. Wakker worden in stilte, de wereld op een totaal andere manier zien. Een paar dagen en een goede nachtrust doen wonderen. Waar je ook slaapt, in Drenthe overnacht je altijd onder een dak vol heldere sterren.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!