Hoe maak je een vuurtje?

Hoe maak je een vuurtje? Echte avonturiers weten het (en jij straks ook)

Vuur maken zonder aansteker of lucifers is iets voor echte oermensen. Ze weten hoe ze met minimale spullen moeten overleven in de natuur. In Drenthe mag je natuurlijk lang niet overal vuur maken. Toch leggen we beginnende bushcrafters die naar de Oerprovincie komen graag even uit hoe je een vuurtje maakt. Je weet immers maar nooit of je verdwaalt in onze natuurgebieden

Vuur maken

Vuur maken kan met natuurlijke en onnatuurlijke materialen. Eerst de onnatuurlijke materialen. We noemen twee manieren:

  • Met 9 volt-batterijen (van die vierkante) en wat aluminiumfolie of staalwol. Als je de positieve (+) kant van de batterij tegen het aluminium of staalwol houdt, zal dit snel vlam vatten. Dit is meteen een goede tondel (bundeltje licht ontvlambaar materiaal) om een groter vuurtje mee te maken.
  • Met (een stukje) glas of een bril. Door het stuk glas of de bril in de zon op de tondel te richten, ontstaat een gecentreerde lichtbundel. Deze zal het sterkst zijn als je het glas dicht tegen de tondel houdt. Afhankelijk van de sterkte van de zon op dat moment, zal de tondel ontbranden.

Vuur maken zonder hulpmiddelen

Met natuurlijke materialen is het maken van een vuur wat lastiger. Toch noemen we een manier om vuur te maken zonder hulpmiddelen, hoewel je er wel wat andere materialen voor nodig hebt:

  • Een spindel. Een spindel is - simpel gezegd - een stok. De spindel moet recht zijn, aan de bovenkant bolvormig zijn en aan de onderkant een punt hebben. Dit gaat het makkelijkst met een mes, maar met een stuk kalksteen of een harde zijkant van een schelp kan het ook. De meest gebruikte spindels zijn 25-30 centimeter lang, en net zo breed als de duim van de gebruiker. Uiteraard moet de spindel droog zijn. Maak ‘m van zacht hout.
  • Een plat en droog stuk zacht hout, van ongeveer twee centimeter dik. Met een scherp voorwerp maak je hierin een kleine holte waarin de punt van de spindel past.
  • Een klein blokje (sterk, bv eiken) hout, dat zo groot is als je vuist. Maak daarin een holte waarin de bolle bovenkant van de spindel past.
  • Een boog, van ongeveer een armlengte. Gebruik bijvoorbeeld je schoenveter als touw.

En er was licht

Heb je voor alles gezorgd? Plaats dan de punt van de spindel in de holte van het plankje en draai het touw van de boog een keer om de spindel. Houd de spindel vast met het blokje en beweeg met je andere hand de boog horizontaal heen en weer. Nu ontstaat wrijving waarmee je hitte creëert. Die zorgt ervoor dat er een klein gloeiend kooltje ontstaat (vanuit het zaagsel van het stuk vlak hout). Met dit kooltje kun je de tondel laten ontbranden door er zachtjes in te blazen, zo maak je vuur.

Zorg er trouwens wel voor dat die tondel klaar ligt en dat je ook al wat dunne takjes bij de hand hebt. Een vuur bouw je op van klein naar groot: eerst aanmaakmateriaal, dan dunne takjes enzovoort. Maak kijk waar het mag en maak het vuur dan alsjeblieft niet al te groot, want we willen onze natuur graag beschermen. Maar hopelijk loop je er nu nog stoerder doorheen.

See you later Rambo!

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee