Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Retoertje: Weldadig tripje

Nieuwe verhalen ontdek je dichterbij dan je denkt. Ken jij de Koloniën van Weldadigheid die 200 jaar geleden werden opgericht? Meer dan 100.000 armen, landlopers en wezen uit de grote steden vertrokken naar Drenthe. Eerst vrijwillig, later gedwongen. De dorpen zien er anders uit dan welk dorp in Nederland dan ook. Eén op de zestien Nederlanders heeft roots in de Drentse Koloniën. Dus wie weet wat je over je eigen voorouders ontdekt tijdens je bezoek aan bijzonder Frederiksoord en Veenhuizen.

Tips voor een weekendje Koloniën

De Koloniën van Weldadigheid zijn een bezoek zeker waard. Bekijk onze tips en duik in de bijzondere geschiedenis van deze gebieden.

Lees het blog
Een stel zit op het terras van Maallust een biertje te drinken

Ontdek het unieke verhaal

Het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid leer je pas echt kennen als je één van de musea bezoekt. Stap in de Elektrische Kolonie Express onder leiding van een gids of proef één van de vele streekproducten. Volop mogelijkheden om dit bijzondere verhaal tot leven te laten komen.

Fietsen en wandelen

In de Koloniën van Weldadigheid zijn de sporen uit de geschiedenis vaak nog duidelijk zichtbaar. Dit ervaar je het beste door op de fiets of wandelend de omgeving te ontdekken. De dorpen worden ook nog eens omringd door prachtige natuur, dus op alle vlakken kijk je je ogen uit.

5x bijzondere monumenten

Met meer dan honderd monumenten kan je in de Koloniën van Weldadigheid niet om de geschiedenis heen. Lees hier wat vijf monumenten vroeger voor bestemming hadden.

Lees het blog
Op de voorgrond wordt een oude foto vastgehouden van koloniehuisjes die je op de achtergrond ziet.

Een cadeautje van Drenthe!

Alsjeblieft, de Drenthe gids boordevol inspiratie en tips voor jouw bezoek aan de Oerprovincie.

Download de gratis gids

Meer inspiratie voor de Koloniën van Weldadigheid

Liggen jouw roots in Drenthe?

Liggen jouw roots in Drenthe? Historische foto Koloniehuisje Frederiksoord
Tip

Wist je dat 1 op de 16 Nederlanders voorouders heeft in de Koloniën van Weldadigheid? Ontdek jouw roots en kijk of je een afstammeling bent van een pauper. 

Nieuw: Luistertocht Pauperparadijs in Veenhuizen

Nieuw: Luistertocht Pauperparadijs in Veenhuizen
Tip

Beleef deze unieke theatrale luistertocht door Veenhuizen. Schrijfster Suzanna Jansen, bekend van de bestseller én de gelijknamige theatervoorstelling Het pauperparadijs, neemt je tijdens deze tocht van 16 km mee door de bijzondere geschiedenis van het voormalige kolonie- en gevangenisdorp.

Ontdek de 7 Koloniën van Weldadigheid

Ontdek de 7 Koloniën van Weldadigheid Woning in de Koloniën van Weldadigheid Veenhuizen
Verdiepend

Wist je dat er maar liefst zeven Koloniën van Weldadigheid zijn opgericht door Johannes van den Bosch? Naast Drenthe, zijn er ook Koloniën in Overijssel en Vlaanderen.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!