Dwingelderveld

Plek om in te lijsten

Rond 1850 bestond maar liefst 65% van Drenthe uit heide. Veel daarvan is verdwenen, maar op het Dwingelderveld struin je met gemak nog uren over de grote, stille heide. In dit nationaal park met een grootte van 37 km² vind je naast heide ook bos en meer dan 60 vennetjes en veenmoerasje. En dan die eindeloze, ongestoorde horizon. Dit natuurgebied pakt je zeker weten helemaal in.

"Zoek het niet te Parijs, zoek het niet in Amerika, dat is alles hetzelfde, precies eeuwig ’t zelfde. Verander inderdaad, zoek het op de hei." - Vincent van Gogh over Drenthe

Zeker doen: plankenpad

Het Dwingelderveld behoort tot de grootste natte heidegebieden van Europa. Om droge voeten te houden wandel je hier deels over hoger gelegen planken. Van smalle paadjes door het bos tot weidse vergezichten. Bijna sprookjesachtig.

Een man loopt met een camera in zijn hand over het plankenpad in het Dwingelderveld

Het Dwingelderveld in het kort

Je komt veel verschillende soorten planten en dieren tegen op het Dwingelderveld. Vogels zingen hier het hoogste lied en je hoort hier zowel de groene, de zwarte als de grote bonte specht roffelen. Je ziet eekhoorntjes achter elkaar aanrennen, spot groepjes grazende reeën aan de bosranden en er groeien zes soorten orchideeën. Bezoekerscenturm Dwingelderveld in Ruinen is de plek waar al je vragen over (een bezoek aan) de natuur worden beantwoord en het startpunt van excursies en veel wandel- en fietstochten. Je vindt er ook een winkeltje, een kleine kruiden- en vlindertuin, een bijenstal en een kleinebeestjestuin. 

TIP: Bezoek een schaapskooi

Grote kans dat je een schaapskudde tegenkomt tijdens je bezoek aan het Dwingelderveld. Er zijn nl. twee schaapskooien in dit natuurgebied gevestigd. In Ruinen (naast het bezoekerscentrum) en in Lhee. Deze levende maaimachines leveren een grote bijdrage aan het beheren van de natuur. Neem zeker een kijkje bij één van de kooien en maak een praatje met de herder. Het is altijd weer een groot spektakel wanneer de kudde terugkeert voor de nacht. 

PS. Dat het leven van een herdershond niet altijd even gemakkelijk is ontdek je hier.

Luchtfoto van een herdershond die de kudde bijeen drijft op een heideveld bij het water. Een lammetje blijft dicht naast haar moeder lopen. Een lammetje staat stil in de Drentse natuur en kijkt in de camera. Haar moeder blijft bij haar in de buurt om een oogje in het zeil te houden.

Dwingelderveld weetje

Door de schone lucht en weinig lichtvervuiling kun je hier prachtig sterren kijken. In de stad zie je in een donkere nacht een stuk of 50 sterren. Midden op het Dwingelderveld zijn dat er zo’n 2.500! Drenthe is dan ook een favoriete plek van sterrenkundigen. Aan de rand van dit natuurgebied vind je de oudste draaibare radiotelescoop ter wereld. Met zijn diameter van 25 meter zul je hem zeker niet missen. Deze telescoop wordt niet meer wetenschappelijk gebruikt, maar je mag er nog wel komen kijken.

Ook doen op het Dwingelderveld

 

  • Bezoek het brinkdorp Dwingeloo, vol met gezellige terrasjes en restaurants
  • Hotel & Restaurant Dwingeloo is tot ver over de provinciegrenzen een begrip en staat garant voor een heerlijke lunch of een uitgebreid diner
  • Bij de Bospub geniet je aan de rand van het bos van lekker eten en drinken en regelmatig ook van live muziek
  • Bij Tante Ans in Ansen is het zowel binnen als buiten prachtig zitten. De verse pizza's zijn een aanrader, maar je kunt hier voor nog veel meer lekkers terecht
  • Theehuys Anserdennen ligt middenin het Dwingelderveld. Kom hier op het terras in alle rust bij van een fiets- of wandeltocht, of bestel een lunch of picknick voor onderweg
Een drone shot van het Dwingelderveld, met water en bos

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!