Bargerveen

Plek om in te lijsten

Het Drenthe uit de tijd van Van Gogh, dat bestaat niet meer. Behalve op één plek, het Bargerveen. Loop je hier rond, dan zie je dus ook écht wat Vincent 140 jaar geleden gezien heeft. Het is het veenlandschap dat in zijn Drentse werken is terug te zien.

"Ik ben zeer blijde dat ik hier ben want kerel, het is hier rijk"
-
Vincent van Gogh over Drenthe

Zeker doen: wandeling met gids

Treed écht in de voetsporen van Van Gogh en wandel samen met gids Henry Schepers vanuit het Van Gogh Huis in Nieuw Amsterdam/Veenoord naar het Bargerveen.

Reserveer je plek
Water waar mist boven hangt en takken bovenuit steken, tegen een achtergrond van bomen.

Het Bargerveen in het kort

Een plek met oorverdovende stilte ervaren? Zelfs voor Drentse begrippen is het hier ontzettend leeg en stil. Met maar liefst 2.100 hectare is het Bargerveen groot. Toch is het slechts een klein restant van het Bourtangemoeras, dat 300.000 hectare groot was. Drenthe bestond vroeger voor een groot gedeelte uit hoogveen. Vanaf de 16e t/m de 19e eeuw is dat bijna allemaal afgegraven. Het werd gedroogd en daarna verhandeld als turf. Doordat steenkool in de 20e eeuw de populaire brandstof werd, is er hier een stukje hoogveengebied bewaard gebleven.

 

TIP: de grootste schaapskooi van Nederland

Er is hier een slaapplek voor maar liefst 1000 (!) Schoonebeker heideschapen. Deze schaapskooi is niet alleen heel groot, maar ook energieneutraal. Speciaal voor bezoekers zijn er op het dak twee balustrades gecreëerd. Je kunt de schapen hier dus ook van boven bekijken. En het is een groot spektakel wanneer de dames met veel geblaat terugkeren naar de kooi.

Plan je bezoek
Een lopende kudde schapen vanaf de rug gezien.

Ontdek het Bargerveen te voet of op de fiets

Bargerveen weetje

Door de stilte die je hier ervaart denk je misschien dat je hier in je ééntje loopt, maar je bent hier zeker niet alleen. Met bijna 300 vogelsoorten is het Bargerveen een paradijs voor vogelaars. Maar er leven hier ook 30 soorten dagvlinders, bijna 900 nachtvlinders en zo'n 40 verschillende libellen. En dit natuurgebied staat ook bekend om haar grote populatie adders. Uitkijken waar je loopt dus ;)

Ook doen in het Bargerveen

 

  • Kom even helemaal tot rust en stap binnen bij Restaurant Wollegras. Voor een kopje koffie, een lunch of een uitgebreid diner. 
  • Boek een excursie bij het Veenloopcentrum. De gids vertelt je niet alleen over de bijzondere flora en fauna, maar ook over het leven van de eerste bewoners; nonnen en pioniers.
  • Ontdek je het gebied liever op eigen houtje? Bij het Natuur Infocentrum kun je terecht voor fiets- en wandelroutes en kom je al van alles te weten over het Bargerveen.
  • Stap samen met de boswachter in op de Veenland Express. Geniet van het uitzicht en ontdek van alles over de vele vogels, slangen en vleesetende planten.
  • Ga op pad op een E-chopper. Door de dubbele accu's, kun je tot wel 100 km rijden. Voldoende om het prachtige Bargerveen te verkennen.  
Een close-up van een mooi opgemaakt bord met eten. Uitgestrekt landschap met grassen en bomen in herfsttinten.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!