Oeractiviteiten in Drenthe

In de ruige Drentse natuur is het niet moeilijk om je in te leven in de oeroude verhalen en mythes die Drenthe rijk is. Helemaal als het donker wordt, hier op het donkerste stukje vaste land van Nederland. Witte wieven, die bestaan toch niet echt? Of zijn dat toch geen flarden mist daar........ Ontdek het zelf en ga in de herfstvakantie op avontuur in Drenthe.

Nacht van de Nacht - 26 oktober

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen. Ook in Drenthe kun je deelnemen aan bijzondere activiteiten.

TIP: Half mei is in Dwingeloo een Open Science Hub geopend!

Hier leer je alles over het sterrenstelsel en kun je proefjes doen met telescopen en radiogolven.

NIEUW: Volg het spoor van de sabeltandtijger

Ga op avontuur langs het spoor van de sabeltandtijger. Klim, spring, swiep en balanceer op deze spannende beleefroute. Maar je kunt het nog spannender maken! Download de app, gebruik een VR-bril en zie hoe het gebied er in de IJstijd uitzag. Duik in de wereld van de sabeltandtijger.

Ontdek het mysterie van de hunbedden

Vroeger dacht men dat hunebedden door reuzen waren gebouwd. Stenen van 20.000 kg? Dat kan niet door mensen zijn gedaan! We weten nu dat reuzen niet bestaan. Maar wat weet je wel van de hunebedbouwers?

Meer over hunebedden

Kom griezelen bij de Nacht van de Nacht

Donkere lucht met volle maan.

Nachtelijke activiteiten in de donkere bossen van Drenthe. Je hoort een tak kraken. Witte wieven of wilde dieren? Bij onze excursies in het holst van de nacht kan van alles gebeuren. Durf jij het aan?

Witte wieven en het meisje van Yde

Een boomstronk staat in de ochtendmist fier overeind in natuurgebied Kniphorstbosch.

Drenthe is een stoere, oeroude provincie die ook een tikkeltje mysterieus is. Spannend, met verborgen zaken in afgelegen venen en bossen. Soms komen die naar boven, zoals het meisje van Yde. Mooi, maar ook een beetje eng. Welke mythes ken jij al?

De ontdekking van de Drentse sterrenhemel

De sterrenwacht in Drenthe met sterrenhemel op achtergrond.

De fraaiste sterrenhemel staat boven Drenthe. In het Drents-Friese Wold vind je zelfs het donkerste plekje van het Nederlandse vaste land, zodat je ’s nachts de ruimte op z’n best kan zien. Eindeloos, tot je sterretjes ziet.

Ontdek sporen uit de oertijd

Grafheuvel in de Drentse natuur

Bij Drenthe denk je al gauw aan hunebedden. Maar weet je dat er nog veel meer sporen te vinden zijn, ook uit de eerdere ijstijden? Je kunt ze allemaal zien in onze Oerprovincie. Kom ze zelf ontdekken.

Duisternis is gezond

Man loop in het donker in Drenthe. In de natuur met een sterrenhemel op de achtergrond.

Duisternis is gezond, maar door lichtvervuiling wordt het overal steeds minder donker. Nederland is zelfs een van de lichtste landen ter wereld. In Drenthe valt het relatief gezien nog mee. We leggen je uit waarom het gezond is om in het donker te zijn.

10x sterren kijken

De sterrenhemel in Drenthe met vallende ster.

In Drenthe kun je prachtig sterren kijken. Drenthe heeft het donkerste plekje van het vaste land en mede daarom hebben we ook verschillende sterrenwachten. Maar er is meer te zien en te weten. Benieuwd wat? We brengen wat licht in de duisternis. Dit zijn onze tien sterrentips.