Schaapskuddes

Een bezoek aan een schaapskooi is een hele belevenis. Er gebeurt van alles wanneer een paar honderd dames van huis vertrekken of weer terugkeren voor de nacht. Gelukkig zijn daar de herder en zijn hond. Die zorgen ervoor dat alles toch altijd weer soepel verloopt.

De állergrootste

Schaapskooi Weiteveen

Met maar liefst 1000 schapen is de schaapskooi in natuurgebied Bargerveen niet alleen de grootste van Nederland, hij is ook nog eens energieneutraal. Op het dak vind je twee ballustrades. Je kunt de schapen hier dus ook van boven bekijken. 

Bezoek een schaapskooi

Een bezoek aan een schaapskudde is altijd een aanrader. En leuk voor jong en oud. Kom je een kijkje nemen?

Hoe word je een herdershond?

Patsy | Schaapskudde Ruinen

Hoe word je een herdershond? En wat doe je als een schaap écht niet wil luisteren? En is een herdershond ook bevriend met sommige schapen uit de kudde? Wij interviewden Patsy. Zij vertelt je alles over dit bijzondere beroep!

Lees het interview

Springende lammetjes

Lammetjes met lentekriebels bij de schaapskudde Holtingerveld in Havelte. Deze beelden toveren gegarandeerd een lach op je gezicht!

Wist jij dat?

 

  • Het Drentse heideschaap is het oudste schapenras in West-Europa. 
  • Schapen zijn slim! Je kunt ze, net als honden, aanleren om naar hun naam te luisteren. 
  • Het is heel belangrijk om schapen te scheren. Want dat verlaagt de kans op infecties en na het scheren kunnen de lammetjes beter drinken bij hun moeder. 
  • Schapen zijn kieskeurige eters en zoeken altijd het lekkerste hapje op. Ruiken ze dat schapen over de planten gelopen hebben? Dan zoeken ze liever even verder. En dat snappen wij wel.

Meer "wollige" inspiratie

Schaapjes tellen in Drenthe

Schaapjes tellen in Drenthe

Blog

Gemakkelijk in slaap vallen, dat lukt niet altijd. Met deze tips gaat dat misschien veel beter en kun je uitgerust aan je dag beginnen. 

Dierenzoekkaart; spot jij ze allemaal?

Dierenzoekkaart; spot jij ze allemaal?

Download

Na een bezoek aan een schaapskooi kun je er alvast ééntje afvinken. Maar kun jij de andere dieren op onze dierenzoekkaart ook ontdekken tijdens je verblijf in Drenthe?

Oerbnb: overnachten in een schaapskooi

Een bed in de schaapskooi voor een Oerbnb overnachting.
Vlog

Slapen op plekken in Drenthe waar het normaal niet kan... Oerbnb-winnaars Jennifer en Ralph mochten logeren bij de Holtinger schaapskudde in Havelte. Een unieke ervaring en met zoveel schapen om te tellen moet dit wel de beste nacht ooit worden!

Daily Greenspiration in Drenthe

Daily Greenspiration in Drenthe

Dailygreenspiration loopt een dagje met Drentse schaapsherder mee.

© Dailygreenspriation.nl
Artikel

Daily Greenspiration liep een dag mee op het Holtingerveld met herder Margreth, bordercollie Jill en een flinke schapenkudde. "Het was een geweldige ervaring". 

Live beelden schaapskooi Holtingerveld

Live beelden schaapskooi Holtingerveld

Webcam

Kun je niet wachten tot je bezoek en wil je alvast weten hoe het met de schaapskudde gaat? Bekijk hier de live beelden van de schaapskudde Holtingerveld in Havelte. 

Wandeling met de schaapsherder

Wandeling met de schaapsherder

Een schaapsherder tussen de schaapskudde in Drenthe.

Arrangement

Ben jij zelf ook zo benieuwd hoe een schaapsherder te werk gaat? Boek dan een unieke wandeling en ga samen met een schaapsherder op pad.