Musea

Een bezoek aan een museum is een uitje voor het hele gezin. Veel Drentse musea organiseren speciale activiteiten voor kinderen of zijn heel erg op kinderen gericht. Op een leuke manier kom je er van alles te weten. Bekijk onze tips, reserveer online je ticket en ontdek nieuwe werelden.

Drents Museum

In het Drents Museum is voor jong en oud van alles te ontdekken. Volg speciale familieroutes bij de grote tentoonstellingen of leer de voorname familie Van Lier kennen in het grootste poppenhuis van Nederland. En: kinderen tot 18 jaar hebben altijd gratis toegang!

Reserveer je tickets
Een jongen bewondert het meisje van Yde in het Drents Museum.

Wat is jouw favoriete museum?

Hunebedden, boeven, paupers, 2 rovende reuzen en nog veel meer; ga op ontdekkingstocht in de Drentse musea.

Wat weet jij over hunebedden?

Denk je aan Drenthe, dan denk je ook al gauw aan hunebedden. Niet zo gek, want we hebben er maar liefst 52. Wat weet jij eigenlijk over deze oeroude bouwwerken? Wij hebben wat leuke weetje voor je verzameld.

Naar de hunebedweetjes
Hunebed D49, met als bijnaam de Papeloze kerk, staat midden in een open plek tussen de bomen in de Drentse natuur. Het is herfst, de blaadjes liggen op de grond.

Tours met het Drentse erfgoed als decor

Mysteries en mythes

Drenthe is dé Oerprovincie van Nederland. En daar horen ook oeroude verhalen bij. Die zijn een tikkeltje mysterieus en ook best een beetje spannend. Lees maar verder als je durft!

Ontdek de mythes
Een jongetje staat met een fakkel naar het hunebed in Borger te kijken.

Meer inspiratie voor een bezoek aan de Oerprovincie van Nederland

Het verhaal van de Mammoet

Het verhaal van de Mammoet Een mammoet
Blog

De Drentse natuur is weids en ruig. Toch is het maar moeilijk voor te stellen dat hier ooit mammoeten rondliepen, zo'n 45.000 jaar geleden. Treed in de voetsporen van de koning van de ijstijd en ontdek hoe de toenmalige bewoners van Drenthe met deze enorme dieren samenleefden.

Oerbnb: overnachten in een echte gevangenis

Oerbnb: overnachten in een echte gevangenis Een gezin loopt door de poort bij het Gevangenismuseum.
Vlog

Durf jij te overnachten in een heuze gevangenis? Oerbnb-winaars Natasja, Danique, Luka en Corine durfden het aan en weten nu hoe het is om in de bajes te zitten. Zij brachten de nacht door in een echte cel in de beruchte Rode Pannen-gevangenis in Veenhuizen.

 

Virtuele toer langs de hunebedden

Virtuele toer langs de hunebedden Hunebed D15 in roze ochtendgloed
Virtuele tocht

Thuis alvast een kijkje nemen bij de hunebedden. Dat kan! Met deze virtuele toer van het Hunebedcentrum bekijk je ze alle 52 (52 mag, maar minder is ook leuk).

Sporen uit de ijstijd

Sporen uit de ijstijd Grafheuvel met bomen voor zonsopkomst in de Drentse natuur.
Blog

Hunebedden, jazeker. Maar in Drenthe vind je nog veel meer sporen, uit niet een maar, meerdere ijstijden. We vertellen je graag wat over het onstaan van de Oerprovincie van Nederland.

Oerbnb: overnachten in het Hunebedcentrum

Oerbnb: overnachten in het Hunebedcentrum Twee kinderen lopen met hun ouders door het Oertijdpark van het Hunebedcentrum.
Vlog

Dorien, Jojanneke, Suzanne en Pim, Oerbnb-winnaars, maakten de prehistorie van wel heel dichtbij. Ze leerden de technieken van het boogschieten en zwaardvechten. En ze sliepen in een prehistorisch huis. Bekijk hoe zij op zoek gingen naar hun Oergevoel.

Ben jij een pauper?

Ben jij een pauper? Ben jij een Pauper?
Tool

Wist je dat ongeveer 1 miljoen Nederlanders voorouders in Drenthe hebben en afstammen van een bewoner uit de Koloniën van Weldadigheid? Ontdek of jouw roots in in Drenthe liggen.

 

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!