Naar Siberie (en weer terug)

(13.0 km)

  • Download
  • Wandelroute ‘Naar Siberië (en weer terug)’ is een bewegwijzerde route van 13 km. Je loopt van Hoogeveen, door Stadterij, Stuifzand, Zwartschaap en Siberië naar Tiendeveen terug naar Hoogeveen. Je komt bos, akkers en weilanden tegen. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    Op het station is voldoende parkeergelegenheid. Adres voor de naviatie: Stationsplein 1, 7901 AA Hoogeveen. Kom je met het openbaar vervoer? Plan hier je OV-reis

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je…

    Wandelroute ‘Naar Siberië (en weer terug)’ is een bewegwijzerde route van 13 km. Je loopt van Hoogeveen, door Stadterij, Stuifzand, Zwartschaap en Siberië naar Tiendeveen terug naar Hoogeveen. Je komt bos, akkers en weilanden tegen. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    Op het station is voldoende parkeergelegenheid. Adres voor de naviatie: Stationsplein 1, 7901 AA Hoogeveen. Kom je met het openbaar vervoer? Plan hier je OV-reis

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Hoogeveen en onderweg in Tiendeveen.

    • Naar Siberië en weer terug routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen
    1

    Het monument bij het NS-station in Hoogeveen is gemaakt van een propellerblad van het op 29 november 1943 neergestorte Lockheed P-38 Lightning vliegtuig van vliegenier Albert A. Albino. Het propellerblad...

    Oorlogsmonument NS-station Hoogeveen
    2

    Stuifzand

    Stuifzand
    3

    Biologische Kaasboerderij JUSTA

    Biologische Kaasboerderij JUSTA
    4

    Zwartschaap is een buurt aan de gelijknamige weg in de gemeente Hoogeveen.

    Zwartschaap
    5

    Ongeveer drie kilometer ten noordoosten van Hoogeveen ligt het bosreservaat Kremboong. In 1999 is besloten om in dit bos geen beheersingrepen meer te plegen. Mensen komen hier alleen nog maar om te kijken hoe de natuur het verder oplevert.

    Kremboong
    6

    Tiendeveen, gelegen ten noordoosten van Hoogeveen en langs het Linthorst Homankanaal en de Drijbersche Hoofdvaart, is een veendorp in de gemeente Hoogeveen. Het wordt omringd door diverse bospercelen,...

    Tiendeveen
    7

    Linthorst Homankanaal

    Linthorst Homankanaal
    8

    Deze streek staat op oude kaarten beschreven als Siberië. Waarschijnlijk heeft het gebied die naam gekregen in de Franse tijd, omdat het afgelegen en verlaten lag.

    Siberië
    Eindpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Beschrijving

    Startpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Extra info

    • Hoogeveen is ontstaan in 1625. Toen kocht Roelof van Echten een groot veengebied in het kerspel Zuidwolde. Roelof van Echten behoorde tot één van de oudste adellijke geslachten van Drenthe en woonde in Huis te Echten. Voor de ontginning van dit gebied werd de Compagnie van 5000 Morgen opgericht (5000 Morgen is ongeveer 6000 hectare) en voor de ontsluiting een kanaal met zijkanalen gegraven. Op het kruispunt met de eerste wijk (nu de Hoofdstraat) ontstond een dorp. Hoogeveen groeide uit tot de grootste turfproducent van Nederland. Eén van de bekendste gebouwen in Hoogeveen is de Hervormde Kerk. Deze kerk dateert van 1652 en is mede bekend om het beeldje van de Trommelslager. Roelof van Echten stelde voor de zondagsdienst zijn eigen kapel ter beschikking aan de bewoners. Voor de dienst liet hij een tamboer rondgaan om zo de mensen op te trommelen.
    • De wandeling start bij het NS-station Hoogeveen. Direct bij het station staat een oorlogsmonument op de plek waar eind 1943 een vliegtuig neerstortte en de vlieger om het leven kwam.
    • Via het buurtschap Stadterij verlaat je Hoogeveen. De naam Stadterij is afkomstig van het geslacht Stadt dat hier ooit heeft gewoond.
    • Je loopt door het dorp Stuifzand. Zoals de naam Stuifzand al aangeeft, lag er ruim voor de komst van dit dorpje zand in dit gebied. De eerste zandontginningen vonden plaats in de 18e eeuw en vanaf ongeveer 1850 vestigden zich de eerste bewoners. Je komt langs Biologische Kaasboerderij JUSTA. Justa betekent kaas en is afgeleid van het oud-Germaanse woord voor kaas.
    • Je loopt verder richting het buurtschap Zwartschaap met het kleine houten kerkje genaamd Bethel, dat Huis van God betekent, op Zwartschaap 11.
    • Je wandelt verder naar Siberië. Siberië is een streek met een gelijknamige weg waar een aantal boerderijen staat, die volgens de overlevering zo afgelegen en verlaten lagen dat het deed denken aan de barre en slechte ervaringen van Napoleon tijdens zijn tocht en verblijf naar en in Rusland. Op oude kaarten van die tijd staat echter de streek nog niet vermeld. Omdat pas na de Franse tijd de naam Siberiën op kaarten voorkomt zou die naam, net als Moscou en De Krim, verbonden kunnen zijn aan het feit dat de kozakken in 1813 Hoogeveen bevrijdden van de Franse overheersing. Vaak verbleven de kozakken in gebieden buiten de plaats zelf, zoals ook te lezen is op Wikipedia: De naam Kozakkenput ontstond echter pas negen jaar later toen na de verdrijving van Napoleon Bonaparte een Kozakkenbataljon van het Russische leger bij deze waterputten bivakkeerde. Deze kozakken waren daarvoor gelegerd op de Utrechtse Maliebaan, maar hadden zich door hun wilde gedrag in de stad onmogelijk gemaakt. En zo zouden de plekken buiten Hoogeveen ook aan hen gelinkt kunnen worden.
    • Langs de weg Siberië vind je Kremboong, een restant van het bosgebied dat rond 1900 werd aangelegd voor de productie van houtteelt. In 1938 werd het grootste deel gekapt om plaats te maken voor de landbouw. Het restant staat nu bekend om de vele paddenstoelen en de dichte onderbegroeiing van rode en blauwe bosbes. De naam ‘Kremboong’ is afkomstig van de eerste eigenaar, Frederik’s Jacob, die het vernoemde naar zijn suikerrietplantage Kremboong (bamboespruit) in Soerabaja op Java in Indonesië.
    • Je wandelt verder naar Tiendeveen. Dit uitgestrekte veendorp ontstond bij de kruising van het Linthorst Homankanaal en de Drijberse Hoofdvaart. Vanaf 1830 werd er begonnen met het afgraven van het veen en vestigden zich de eerste bewoners. Na de vervening werden op de ontgonnen gronden bossen aangeplant. Een aantal restanten is hiervan nog over, waaronder het bos ‘Kremboong’. Het huidige Tiendeveen stamt uit ongeveer 1926.
    • Na Tiendeveen wandel je over Siberië terug naar Hoogeveen. Vlakbij buurtschap Stadterij kom je op het eerste deel van je wandelroute en loop je terug naar het NS-station. De wandeling ‘Naar Siberië (en weer terug)’ zit erop. Strijk neer in een plaatselijk café of restaurant en geniet nog even na van deze mooie wandeling.
    Eindpunt: Stationsplein 1
    7901 AA Hoogeveen

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!