Dorp en Veld

3 uur 7 minuten (14.0 km)

  • Download
  • De wandelroute Dorp en Veld is een bewegwijzerde route van 13 km tussen Gieten en Gasselte. Je loopt over de Hondsrug door bos, heide en een voormalig buurtschap Bonnen. Je volgt een deel van een oude spoorlijn. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    Rondom het startpunt in Gieten is voldoende parkeergelegenheid. Parkeren kan bijvoorbeeld bij de Brink (adres voor de navigatie: Brink 7, 9461 AR Gieten).

    Kom je met het openbaar ve…

    De wandelroute Dorp en Veld is een bewegwijzerde route van 13 km tussen Gieten en Gasselte. Je loopt over de Hondsrug door bos, heide en een voormalig buurtschap Bonnen. Je volgt een deel van een oude spoorlijn. De route is niet overal verhard.

    Parkeren en OV

    Rondom het startpunt in Gieten is voldoende parkeergelegenheid. Parkeren kan bijvoorbeeld bij de Brink (adres voor de navigatie: Brink 7, 9461 AR Gieten).

    Kom je met het openbaar vervoer? De dichtstbijzijnde halte is de bushalte 'Spiekersteeg' in Gieten. Vanaf daar is het ongeveer 5 minuten lopen naar het beginpunt van de route. Ook vanaf de halte 'Brink' is het ongeveer 5 minuten lopen naar het beginpunt van de route. Plan hier je reis.

    Bewegwijzering

    De route is bewegwijzerd met witte zeshoekige bordjes met bruine opdruk.

    Honden

    Honden mogen mee mits aangelijnd.

    Eten & drinken

    Wil je wat eten of drinken tijdens deze wandeling? Dat kan bij het start- en eindpunt in Gieten en halverwege aan de rand van en in Gasselte.

    • Dorp en veld routebordje

    Dit ga je zien

    Startpunt: Asserstraat 25
    9461 GA Gieten
    1

    Molen Hazewind, het actiefste monument van Gieten, is gelegen aan de Naweg aldaar. Hazewind draait elke zaterdag en is dan open voor publiek. Entree is gratis. Kom langs en kijk eens binnen! De molenaars vertellen graag over hun vak. Wilt u lekker ...

    Molen Hazewind
    2

    Op zondagmorgen bieden we een uur van bezinning in een prachtige, lichte kerk. Aan de hand van verhalen uit de Bijbel zoeken we naar betekenis voor het leven van vandaag. We doen dat in begrijpelijke taal, dichtbij de mensen van nu. In onze kerk ...

    Dorpskerk Gieten
    3

    De Dorpssmid

    De Dorpssmid
    4

    Voormalig buurtschap Bonnen

    Voormalig buurtschap Bonnen
    5

    Bonnerveld

    Bonnerveld
    6

    Bonnerplas

    Bonnerplas
    7

    Voormalig station

    Voormalig station
    8

    Spoorbrug Ravijnzicht

    Spoorbrug Ravijnzicht
    Eindpunt: Asserstraat 25
    9461 GA Gieten

    Beschrijving

    Startpunt: Asserstraat 25
    9461 GA Gieten

    Extra info

    Gieten wordt voor het eerst genoemd in 1221, maar moet al veel ouder zijn gezien de grafheuvels in het Zwanemeerbos dat noordelijk van Gieten ligt. In de 15e eeuw werd de kerk gebouwd en ze dankt haar huidige, weinig Middeleeuwse, uiterlijk aan verbouwingen rond 1850. Tegenover de kerk ligt het voormalige hotel Braams dat in 1617 als herberg werd gebouwd langs de Middeleeuwse route Groningen-Coevorden. Een deel hiervan is terug te zien als zandweg door het Zwanemeerbos. De molen ‘De Hazewind’ is gebouwd in 1833.

    Via de Dorp en Veldroute volg je een deel van het tracé van de voormalige spoorlijn Assen-Stadskanaal tot aan het station bij Gasselte. Deze lijn werd in 1904-1905 door de Noord Ooster Locaal Spoorweg Maatschappij (NOLS) aangelegd. De NOLS werd in 1899 in Zwolle opgericht. Eén van de belangrijkste initiatiefnemers was de heer J.Willink, textiel-fabrikant te Winterswijk die zich al eerder met de aanleg van spoorlijnen in Twente had beziggehouden. De spoorlijn Assen-Stadskanaal maakte deel uit van het lijnennet van de NOLS dat zich uitstrekte van Zwolle tot Delfzijl. Deze spoorlijnen hadden als doel het Drentse en Groningse platteland beter te ontsluiten. Naast het vervoeren van personen kon men hierdoor de landbouwproducten goedkoper en sneller afvoeren. Zoals bij zoveel lokale spoorwegen het geval was liep het personenvervoer in de 30-er jaren door de opkomst van de auto en autobus en door de crisis sterk terug. Al in 1939 zou het personenvervoer op de lijn worden opgeheven, maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog reden nog tot in 1948 personentreinen.

    Ten noorden van Gasselte ligt de baan van de voormalige spoorlijn meer dan 8 meter diep om het hoogteverschil tussen de Hondsrug en het Hunzedal te verkleinen en heet daardoor 'Het Ravijn'. Het zand dat daaruit vrijkwam, werd gebruikt om de spoordijk in het Hunzedal aan te leggen.

    Na ‘Het Ravijn’ loop je door naar Gasselte. Hier splitste de spoorlijn zich. Het baanvak naar Stadskanaal is als wandelpad met uitzondering van een stukje bij Gasselternijveen nog geheel intact. Het baanvak Weerdinge-Exloo-Buinen is nog goed in het landschap zichtbaar en wordt gemarkeerd door het nog aanwezige stationnetje in Valthe. In Gasselte kan je even pauzeren in één van de restaurants.

    Vanuit Gasselte volg je de wandelroute een stukje terug totdat je afslaat richting de Bonnerplas en het Bonnerveld. Het Bonnerveld is gedeeltelijk ontgonnen gebied. Je vervolgt je route richting het voormalige buurtschap Bonnen. Hier werd in het begin van de 17e eeuw het Huis te Bonnen gebouwd door de Groninger burgemeester Johan Wifferinck. In 1725 verzocht de toenmalige eigenaar om het recht van havezate te mogen verleggen van Entinge in Dwingeloo naar het huis in Bonnen. Na goedkeuring door de Landdag werd het Huis te Bonnen nu de havezate Entinge te Bonnen. Uiteindelijk is het huis in 1807 afgebroken.

    Je verlaat het voormalige buurtschap Bonnen en wandelt naar Gieten. Ten noorden van Gieten ligt een natuurgebied, het Zwanemeerbos. Naast natuurschoon herbergt het gebied sporen uit het verleden, waaronder grafheuvels, verspreid over drie groepen. Uit onderzoek is gebleken dat deze grafheuvels hoofdzakelijk uit de ijzertijd (tussen 800 v. Chr. en het begin van de jaartelling) stammen. De meeste heuvels zijn ‘brandheuvels’. De kern bestaat uit de houtskool van een crematie met soms wat resten van aardewerk.

    Eindpunt: Asserstraat 25
    9461 GA Gieten

    Blijf op de hoogte

    Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

    Schrijf je in!