Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Recreatiegebouw De Boô


Nadat tijdens de Tweede Wereldoorlog olie werd gevonden in Schoonebeek en omgeving, werd in de jaren daarna door de Nederlandsche Aardolie Maa…

Nadat tijdens de Tweede Wereldoorlog olie werd gevonden in Schoonebeek en omgeving, werd in de jaren daarna door de Nederlandsche Aardolie Maatschappij (NAM) op grote schaal gestart met de winning daarvan. Voor het groeiende aantal medewerkers van het aardolieconcern was er in die jaren in Schoonebeek weinig vertier, waarop door de directie werd besloten een ontspanningscentrum voor NAM-medewerkers te bouwen. Dit gebeurde in navolging van de wijze waarop de Bataafse Petroleum Maatschappij, de voorloper van de NAM, dit gewend was te doen in de overzeese gebieden. De opdracht voor een ontwerp ging in 1948 naar architect A.C. Nicolai, die via de vader van zijn vrouw (toenmalig directeur van de NAM) al een aantal opdrachten voor woningbouw ten behoeve van personeel van de NAM had binnengehaald. Hij liet zich bij het ontwerp inspireren door de booën (veehut met woongedeelte) die van oudsher in het beekdal van het Schoonebeekerdiep voorkwamen. Hiermee wilde hij de huiselijke sfeer en bouwwijze van dit type stallen overbrengen in de architectuur van het ontspanningscentrum (ook De Boô genaamd). Het complex is een aantal malen verbouwd. In 1959 werd de dienstenvleugel verbouwd en in 1960 de squashbaan.

Bijzonder is de ligging van het complex ten opzichte van het verderop gelegen NAM-dorp. De Boô is namelijk zo gesitueerd dat de afstand van de dienstwoningen tot het ontspanningscentrum voor alle personeelsleden nagenoeg gelijk was. De architect A.C. Nicolai, geboren in 1914 in Breda, volgde tijdens de Tweede Wereldoorlog het Hooger Bouwkunst Onderricht (HBO) te Amsterdam. Hij heeft gewerkt tot de jaren tachtig van de 20e eeuw. In zo'n veertig jaar werkte hij aan een oeuvre bestaande uit woningen, scholen, kantoren en kerken. Ook ontwikkelde hij complete woonwijken. Zijn naam is onverbrekelijk verbonden met Emmen en met de Drentse architectuurgeschiedenis. Na de oorlog kreeg hij ook veel opdrachten van de NAM in Schoonebeek. Een belangrijk deel van zijn carrière valt samen met de wederopbouw; hij moest werken met lage budgetten en met een gebrek aan materiaal. Zijn werk kenmerkte zich in deze periode door een eenvoudige maar subtiele architectuur. Beïnvloed door zijn leermeesters Zandstra, Giesen en Sijmons, zette Nicolai na de oorlog de opvattingen van Groep 32 voort. Zij waren van mening dat het functionalisme te ver was doorgeschoten en streefden in hun werk naar een combinatie van zakelijke architectuur met kunstzinnige elementen. Dit alles vormde voor Nicolai de basis voor een eigen stijl, waarvoor hij al vroeg waardering kreeg: in 1946 won hij de Prix de Rome.

Contact

Adres:
Burgemeester Osselaan 12
7761 BS Schoonebeek
Plan je route
Afstand:

In de buurt

Toon resultaten