foto

In sobere Expressionistische stijl vormgegeven buurthuis, genaamd ’t Aole Buurthuus’. Het buurthuis is in 1926 door architect J. Boelens uit Assen ontworpen in opdracht van de Centrale Commissie voor de Opbouw van Drenthe (‘Opbouw Drenthe’). G.J. Flik uit Emmen was de bouwer van het pand.

Toen Zuidoost-Drenthe werd geconfronteerd met de ineenstorting van de turfindustrie, werden door Opbouw Drenthe in het bijzonder in de veenstreek buurthuizen opgericht geleid door maatschappelijk werkers. Hiermee deed het jonge maatschappelijke werk haar intrede in de provincie. Het buurthuis was in eerste instantie bestemd voor de opvang van kleuters, zodat de
moeders in het veen konden werken. Verder werd er vakonderwijs gegeven aan met name jonge meisjes die dienstbode wilden worden. De vormgeving van de kap was bedoeld voor voldoende
lichtinval met h…

Lees verder

In sobere Expressionistische stijl vormgegeven buurthuis, genaamd ’t Aole Buurthuus’. Het buurthuis is in 1926 door architect J. Boelens uit Assen ontworpen in opdracht van de Centrale Commissie voor de Opbouw van Drenthe (‘Opbouw Drenthe’). G.J. Flik uit Emmen was de bouwer van het pand.

Toen Zuidoost-Drenthe werd geconfronteerd met de ineenstorting van de turfindustrie, werden door Opbouw Drenthe in het bijzonder in de veenstreek buurthuizen opgericht geleid door maatschappelijk werkers. Hiermee deed het jonge maatschappelijke werk haar intrede in de provincie. Het buurthuis was in eerste instantie bestemd voor de opvang van kleuters, zodat de
moeders in het veen konden werken. Verder werd er vakonderwijs gegeven aan met name jonge meisjes die dienstbode wilden worden. De vormgeving van de kap was bedoeld voor voldoende
lichtinval met het oog op naaicursussen. Het gebouw is vanaf 1997 in gebruik als museum met voorwerpen uit ‘grootmoeders tijd’.

In de loop der tijd zijn vier hoekschoorstenen en de roedenverdeling van de vensters grotendeels verwijderd. Tevens is de kleurstelling van het pand is gewijzigd in niet-origineel geel/zwart.
Het markante pand ligt iets teruggerooid aan het veenkoloniale lint tussen Emmen en Emmer-Compascuum. Het perceel wordt van de openbare weg gescheiden door een roodstenen muurtje met schuin geplaatste bovenrand tussen pijlers van rood/bruine baksteen (waarschijnlijk deels origineel).

Lees minder

Contact

Adres:
Kanaal A NZ 110
7891 AE Emmer-Compascuum
Plan je route
Afstand:

In de buurt

Toon resultaten