Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Drentse Bosroute

2 uur 9 minuten (43,0 km)
Beheerd door: Recreatieschap Drenthe

De Drentse Bosroute gaat dwars door het hart van Drenthe. Deze omgeving biedt kilometers aan schilderachtige landschappen met heide, heuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt veel indruk en brengt de tragische dagen van de Tweede Wereldoorlog tot leven. Even verderop sta je ineens tussen de telescopen van de radiosterrenwacht.

Deze fietstocht (Drentse Bosroute) van 42 kilometer leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd.

De route start bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Nabij de startplek is voldoende parkeergelegenheid.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

Startpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Astron - Radiosterrenwacht

Schattenberg 1
9433 TA Zwiggelte
Astron - Radiosterrenwacht

Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek (Amerdiep)

9442 Elp
Uitkijktoren Holmers-Halkenbroek (Amerdiep)
58

De Holmers

9446 Amen
De Holmers
52

Westerborkerstroom

9431 Westerbork
Westerborkerstroom
Westerborkerstroom
55

Elper Westerveld

9442 Elp
Elper Westerveld
50

Elperstroom

9442 PL Elp
Elperstroom
56 74

Speelvijver 't Loomeer

Hoofdstraat
9443 Schoonloo
Speelvijver 't Loomeer
51

Speelvijver Ieberenplas

Ieberen
9443 Schoonloo
Speelvijver Ieberenplas
54 96 95

Boerderijcamping Het Amerveld

Amen 61
9446 PB Amen
Boerderijcamping Het Amerveld
22 33 31

Boswachterij Hooghalen-Grolloo-Schoonloo

9414 Hooghalen
Boswachterij Hooghalen-Grolloo-Schoonloo

Heuvingerzand

Kerkweg
9414 Hooghalen
Heuvingerzand
03

Zandspeelplaats Hooghalen

9414 Hooghalen
Zandspeelplaats Hooghalen
Eindpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

Beschrijving

Startpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
 • Een gedenkwaardige start van deze fietsroute is Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het herinneringscentrum wordt verteld over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp in de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal ook voor kinderen toegankelijk. Op het kampterrein herinneren monumenten aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Ruim honderdduizend stenen staan op de vroegere appèlplaats van Kamp Westerbork: één steen voor iedere jood, zigeuner of verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en niet terugkwam. De spoorlijn met de omgebogen rails symboliseert de vernietiging. Kamp Westerbork ligt tegenwoordig middenin een prachtige omgeving waar natuur en wetenschap elkaar ontmoeten. Rond het voormalig kamp ligt nu Boswachterij Hooghalen, maar dat bos werd pas na de oorlog als productiebos. Een indruk van de omgeving waarin Kamp Westerbork vroeger lag, geeft het Hingstveen: kaal, woest en vol vennen.
 • De route vervolgt richting Amen. Het kleine esdorp Amen wordt al in 944 genoemd. De naam heeft geen christelijke achtergrond, maar verwijst waarschijnlijk naar een nederzetting aan het niet meer bestaande riviertje de Aam.
 • De blueszanger Harry Muskee woonde jarenlang in een boerderijtje in Grolloo, dat zijn band Cuby & the Blizzards als oefenruimte gebruikte. Deze boerderij is sinds juni 2011 een museum en daarmee ingericht als museum voor Cuby & the Blizzards. De naam Grollo (met enkele "o") werd onder andere gebruikt in de titel van een album (lp) van Cuby & the Blizzards: Groeten uit Grollo. In het centrum van het dorp vindt men een borstbeeld van Muskee. Vlakbij Grolloo vind je ook één van de eerste klimparken van Nederland. Door middel van verschillende parcoursen met hindernissen en kabelbanen manoeuvreer je door bos en boven de waterplas de Kleine Moere.
 • De Boswachterijen Grolloo, Schoonloo en Hooghalen zijn in de eerste helft van de 20e eeuw aangelegd als werkverschaffingsprojecten. In de boswachterijen liggen verschillende zwemvijvers, zoals de Ieberenplas Elp en ’t Loomeer bij Schoonloo. Op de zandspeelplaatsen bij Hooghalen en Grolloo kunnen kinderen -maar ook de hond- eindeloos ravotten in het zand.
 • Je vervolgt de Drentse Bos fietsroute naar Elp. Hier heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen nagelaten. Van de vele oude boerderijen die het dorp vroeger kende, zijn er in de oorlog maar liefst twaalf afgebrand bij een bombardement. Aan de Hogebrinksweg staan nog enkele boerderijen welke in tact zijn gebleven. Deze boerderijen zijn ook opnamelocaties geweest voor de televisieserie Bartje. Monumentaal zijn de boerderijen aan de Hogebrinksweg 1 en 3.
 • Je fiets vlak langs het toeristische dorp Westerbork, waar het prima vertoeven is bij één van de horecagelegenheden. Westerbork is één van de grotere dorpen in Midden-Drenthe. Het dorp had oorspronkelijk vier essen. Westerbork is een bruisend dorp met een grote hoeveelheid horecagelegenheden rondom de oude brink. De laatgotische kerk van Westerbork dateert uit de 15e eeuw, maar het onderste deel van de kerk staat er al sinds de 14e eeuw. De grote bakstenen onderin de kerktoren worden ook wel kloostermoppen genoemd. Deze naam heeft met maken met de herintroductie van de baksteenbouw in Nederland door kloosterlingen in de 12e en 13e eeuw. Ook vind je Museum-Restaurant ‘De Ar’. Dit rustpunt annex café-restaurant heeft een museuminterieur als decor. Gasten wanen zich in een Gronings winkeltje van begin 20e eeuw, of in een Zuid-Hollandse kaasmakerij, of temidden van een gedateerde kappersverzameling: kortom genoeg te zien dus!
 • Het beekdal Holmers en Halkenbroek is één van de brongebieden van de Drentsche Aa. Om het brongebied weer een natuurlijk karakter te geven zijn naaldbomen gekapt, sloten en waterlopen gedempt en is de vruchtbare bovenlaag verwijderd. Het Amerdiep in de Holmers kan nu z’n eigen loop vormen. In Halkenbroek is het Amerdiep gehermeanderd. Vanaf de 14 meter hoge uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over Holmers en Halkenbroek.
 • Je komt langs het Hingstveen als je het zogenaamde Melkwegpad volgt. Dit is een korte route van circa 3 kilometer. Middels informatieborden kom je onderweg heel veel te weten over de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa. Die staan overigens verderop, aan de rand van de Dwingelose heide.
 • Vervolgens fiets je weer terug naar de startlocatie.
Eindpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
58
52
55
50
56
74
51
54
96
95
22
33
31
03

Kenmerken

 • Gemarkeerd: Ja
 • Toelichting markering: Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!