Drentse Bosroute

2 uren 9 minuten (43,0 km)
Beheerd door: Recreatieschap Drenthe

De Drentse Bosroute gaat dwars door het gebied de ‘Drentse Hooglanden’. De Drentse Hooglanden bieden kilometers aan schilderachtige landschappen met heideheuvels, bossen en Schotse Hooglanders. Een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork maakt veel indruk en brengt de tragische dagen van de Tweede Wereldoorlog tot leven. Even verderop sta je ineens tussen de radiosterrenwacht telescopen. Wandel of fiets ook eens over de VAM-berg en geniet van het prachtige uitzicht vanaf het hoogste punt van Drenthe. 

Deze fietstocht (Drentse Bosroute) van 42 kilometer leidt je langs afwisselende hoogtepunten die Drenthe hebben gevormd.

De route start bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Nabij de startplek is voldoende parkeergelegenheid.

 

Dit ga je zien

Startpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
se20150611-013.jpg

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
radiosterrenwacht.jpg

Astron - Radiosterrenwacht

Schattenberg 1
9433 TA Zwiggelte
58
De Holmers

De Holmers

9446 Amen
52
Westerborkerstroom

Westerborkerstroom

9431 Westerbork
55
50
Elperstroom

Elperstroom

9442 PL Elp
56 74
Loomeer 1

Speelvijver 't Loomeer

Hoofdstraat
9443 Schoonloo
51
Speelvijver Ieberenplas

Speelvijver Ieberenplas

Ieberen
9443 Schoonloo
54
Harry Muskee

Cuby Museum Grolloo

voorstreek 4
9444 PE Grolloo
96 95
Gitaar

Amer cafe

café de amer
amen 20
9446PC amen
foto%20A.JPG

Het Amerveld

Amen 61
9446 PB Amen
22 33 31
Dennen

Heuvingerzand

Kerkweg
9414 Hooghalen
03
Eindpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen

Beschrijving

Startpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
  • Een gedenkwaardige start van deze fietsroute is Herinneringscentrum Kamp Westerbork. In het herinneringscentrum wordt verteld over het leven van slachtoffers en overlevenden van het kamp in de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijke verhalen in tentoonstellingen en films maken het verhaal ook voor kinderen toegankelijk. Op het kampterrein herinneren monumenten aan deze zwarte bladzijde uit de geschiedenis. Ruim honderdduizend stenen staan op de vroegere appèlplaats van Kamp Westerbork: één steen voor iedere jood, zigeuner of verzetsstrijder die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeporteerd en niet terugkwam. De spoorlijn met de omgebogen rails symboliseert de vernietiging. Kamp Westerbork ligt tegenwoordig middenin een prachtige omgeving waar natuur en wetenschap elkaar ontmoeten. Rond het voormalig kamp ligt nu Boswachterij Hooghalen, maar dat bos werd pas na de oorlog als productiebos. Een indruk van de omgeving waarin Kamp Westerbork vroeger lag, geeft het Hingstveen: kaal, woest en vol vennen.
  • De route vervolgt richting Amen. Het kleine esdorp Amen wordt al in 944 genoemd. De naam heeft geen christelijke achtergrond, maar verwijst waarschijnlijk naar een nederzetting aan het niet meer bestaande riviertje de Aam.
  • De blueszanger Harry Muskee woonde jarenlang in een boerderijtje in Grolloo, dat zijn band Cuby & the Blizzards als oefenruimte gebruikte. Deze boerderij is sinds juni 2011 een museum en daarmee ingericht als museum voor Cuby & the Blizzards. De naam Grollo (met enkele "o") werd onder andere gebruikt in de titel van een album (lp) van Cuby & the Blizzards: Groeten uit Grollo. In het centrum van het dorp vindt men een borstbeeld van Muskee. Vlakbij Grolloo vind je ook één van de eerste klimparken van Nederland. Door middel van verschillende parcoursen met hindernissen en kabelbanen manoeuvreer je door bos en boven de waterplas de Kleine Moere.
  • De Boswachterijen Grolloo, Schoonloo en Hooghalen zijn in de eerste helft van de 20e eeuw aangelegd als werkverschaffingsprojecten. In de boswachterijen liggen verschillende zwemvijvers, zoals de Ieberenplas Elp en ’t Loomeer bij Schoonloo. Op de zandspeelplaatsen bij Hooghalen en Grolloo kunnen kinderen -maar ook de hond- eindeloos ravotten in het zand.
  • Je vervolgt de Drentse Bos fietsroute naar Elp. Hier heeft de Tweede Wereldoorlog zijn sporen nagelaten. Van de vele oude boerderijen die het dorp vroeger kende, zijn er in de oorlog maar liefst twaalf afgebrand bij een bombardement. Aan de Hogebrinksweg staan nog enkele boerderijen welke in tact zijn gebleven. Deze boerderijen zijn ook opnamelocaties geweest voor de televisieserie Bartje. Monumentaal zijn de boerderijen aan de Hogebrinksweg 1 en 3.
  • Je fiets vlak langs het toeristische dorp Westerbork, waar het prima vertoeven is bij één van de horecagelegenheden. Westerbork is één van de grotere dorpen in Midden-Drenthe. Het dorp had oorspronkelijk vier essen. Westerbork is een bruisend dorp met een grote hoeveelheid horecagelegenheden rondom de oude brink. De laatgotische kerk van Westerbork dateert uit de 15e eeuw, maar het onderste deel van de kerk staat er al sinds de 14e eeuw. De grote bakstenen onderin de kerktoren worden ook wel kloostermoppen genoemd. Deze naam heeft met maken met de herintroductie van de baksteenbouw in Nederland door kloosterlingen in de 12e en 13e eeuw. Ook vind je Museum-Restaurant ‘De Ar’. Dit rustpunt annex café-restaurant heeft een museuminterieur als decor. Gasten wanen zich in een Gronings winkeltje van begin 20e eeuw, of in een Zuid-Hollandse kaasmakerij, of temidden van een gedateerde kappersverzameling: kortom genoeg te zien dus!
  • Het beekdal Holmers en Halkenbroek is één van de brongebieden van de Drentsche Aa. Om het brongebied weer een natuurlijk karakter te geven zijn naaldbomen gekapt, sloten en waterlopen gedempt en is de vruchtbare bovenlaag verwijderd. Het Amerdiep in de Holmers kan nu z’n eigen loop vormen. In Halkenbroek is het Amerdiep gehermeanderd. Vanaf de 14 meter hoge uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over Holmers en Halkenbroek.
  • Je komt langs het Hingstveen als je het zogenaamde Melkwegpad volgt. Dit is een korte route van circa 3 kilometer. Middels informatieborden kom je onderweg heel veel te weten over de fascinerende wereld van het heelal en de grootste radiotelescopen van Europa. Die staan overigens verderop, aan de rand van de Dwingelose heide.
  • Vervolgens fiets je weer terug naar de startlocatie.
Eindpunt: Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
58
52
55
50
56
74
51
54
96
95
22
33
31
03