Coronavirus (COVID-19) informatie en genomen maatregelen in Drenthe. Lees meer.

Beilerdingspel

2 uur 36 minuten (52,0 km)
Beheerd door: Recreatieschap Drenthe

Ontdek al fietsend de rijkdom aan natuurgebieden rondom Beilen. De Beilerdingspelroute is dé fietsroute van het natuurschoon. Drenthe viel in de middeleeuwen onder het bisdom van Utrecht en was verdeeld in 6 rechtsgebieden: de dingspelen. De dingspel was de rechtszitting die tot 1580 drie keer per jaar gehouden werd. Beilen lag in het hart van het Beilerdingspel waar deze fietsroute begint en eindigt.

Overweldigende natuur vind je in het Terhorsterzand. Dit terrein bestaat uit een …

Ontdek al fietsend de rijkdom aan natuurgebieden rondom Beilen. De Beilerdingspelroute is dé fietsroute van het natuurschoon. Drenthe viel in de middeleeuwen onder het bisdom van Utrecht en was verdeeld in 6 rechtsgebieden: de dingspelen. De dingspel was de rechtszitting die tot 1580 drie keer per jaar gehouden werd. Beilen lag in het hart van het Beilerdingspel waar deze fietsroute begint en eindigt.

Overweldigende natuur vind je in het Terhorsterzand. Dit terrein bestaat uit een grote variatie van planten en dieren. Het Dwingelderveld is het grootste natte heidegebied van West-Europa. Misschien kronkelt hier een adder voor je fiets langs. Op en om het Hijkerveld zijn veel sporen van prehistorische bewoning te vinden. Er zijn grafheuvels uit de steen-, brons- en ijzertijd. Afstappen van de fiets kan op diverse plekken. In het dorp Beilen of in Spier of Hooghalen stop je voor een heerlijk kopje koffie met gebak.

Parkeren
De route start bij het station in Beilen. Je mag hier gratis parkeren. Een handig adres voor de navigatie is Stationslaan, 9411 PS Beilen.

Bewegwijzering
Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Dit ga je zien

48
37

Terhorsterzand

9411 Beilen
Terhorsterzand

Recreatieplas Ter Horsterzand

9411 Beilen
Recreatieplas Ter Horsterzand

Makkumerplas

9411 Beilen
Makkumerplas
30 45

Boslounge

Oude Postweg 8
9417 TG Spier
Boslounge

The Nature Game Drenthe

Oude Postweg 6-8 12
9417TG Spier
The Nature Game Drenthe
44

Boswachterij Dwingeloo

Smalbroek
9411 TV Beilen
Boswachterij Dwingeloo
46 38 36 07 08

Vogelkijkhut Diependal

9423 Hoogersmilde
Vogelkijkhut Diependal

Hijkerveld - Diependal

9415 Hijken
Hijkerveld - Diependal

Informatiecentrum het Hijkerveld

Hijkerweg
9414 AH Hijken
Informatiecentrum het Hijkerveld
02

Schaapskooi 't Hijkerveld

Hijkerweg
9414 AH Hooghalen
Schaapskooi 't Hijkerveld
34

Wederopbouwboerderij Meijering

Stationsstraat 1
9414 TH Hooghalen
Wederopbouwboerderij Meijering

Boswachterij Hooghalen-Grolloo-Schoonloo

9414 Hooghalen
Boswachterij Hooghalen-Grolloo-Schoonloo

Heuvingerzand

Kerkweg
9414 Hooghalen
Heuvingerzand
03

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Oosthalen 8
9414 TG Hooghalen
Herinneringscentrum Kamp Westerbork
05 15 01

RK kerk 'Sint Willibrord'

Hekstraat 40
9411NH Beilen
RK kerk 'Sint Willibrord'

Stefanuskerk Beilen

Prins Bernhardstraat 12
9411 KH Beilen
Stefanuskerk Beilen
48

Beschrijving

48
 • De geschiedenis van Beilen en omgeving gaat ver terug. Ongeveer 20.000 jaar geleden woonden hier al mensen. In 1955 werd in Beilen een belangrijke archeologische vondst gedaan. Bij de bouw van de nieuwe ambachtsschool werd zand aangevoerd. Hierin werd de ‘schat van Beilen’ gevonden. Deze schat bleek o.a. te bestaan uit Romeinse munten (soldi) die stamden uit de 4e eeuw na Christus en een aantal gouden sieraden. De schat is te bewonderen in het Drents Museum te Assen.
 • Beilen is een esdorp dat ontstond in de vroege middeleeuwen op de hogere zandgronden. Het dorp ligt al van oudsher aan de weg van Meppel naar Groningen. In de middeleeuwen was Drenthe verdeeld in 6 grote bestuurseenheden: de dingspelen. Het Beilerdingspel was daar één van. Het kerkdorp ontwikkelde zich tot hoofdplaats van het gelijknamige dingspel. In 1820 woedde een grote brand in Beilen waardoor de plaats haar oorspronkelijke agrarische karakter verloor. Na de Tweede Wereldoorlog is het dorp met name aan de oost- en zuidzijde uitgebreid.
 •  De hervormde kerk aan de Prins Bernhardstraat 1 te Beilen, werd voor het eerst vermeld in 1139. De huidige gotische kerk kwam rond het jaar 1500 tot stand. De kerk is oorspronkelijk gewijd aan Sint-Stephanus. De toren wordt stilistisch gerekend tot de zogenaamde Drentse torenfamilie van Johan die Werckmeyster. Een brand in 1607 verwoestte het gebouw op de muren na. Daarna volgde herstel. De kerk is gerestaureerd in 1937 en in 1990.
 • Fiets nu Beilen uit in zuidelijke richting. Het eerste natuurgebied dat je tegenkomt is het Terhorsterzand. Het gebied is ongeveer 181 ha groot. Het is van oorsprong een stuifzandgebied dat gedeeltelijk is ‘vastgelegd’ door de aanplant van dennen in 1900. Het Terhorsterzand bestaat uit een particulier deel en een groter deel van Staatsbosbeheer. Het is een klein, maar gevarieerd terrein met stuifzand, veenputrestanten, droge en vochtige heide met een ven (Makkumerplas) en jeneverbesstruwelen. In het noordelijk deel ligt een ondiepe spartelvijver en de heide wordt begraasd door schapen en jonge runderen. In het gevarieerde gebied komen diverse planten en dieren voor. Door de grote variatie is het terrein van grote natuurwetenschappelijke betekenis.
 • Het Terhorsterzand laat je nu achter je. Je fietst richting Spier. In Spier stap je even af om een horecagelegenheid te bezoeken. Dat kan ook net na het viaduct over de A28 bij de Natuurpoort Spier. Dit is één van de toegangspoorten van het Dwingelderveld. Hier is de Boslounge Spier gevestigd: een horecavoorziening met een informatieruimte over het gebied. In de buitenruimte van de Boslounge kunnen de kinderen in het speelparadijs hun gang gaan.
 • Stap weer op de fiets om het Dwingelderveld te beleven. Je fietst over het mooiste fietspad van Drenthe in 2017: het Commissaris Cramerpad. In het grootste natte heidegebied van West-Europa maak je altijd wel iets mee. Je ziet de torenvalk bidden of er ligt een adder op het fietspad. Je hoort een veldleeuwerik jubelen of kraanvogels in de verte. Natte slenken en droge zandruggen wisselen elkaar af. Daardoor is er veel variatie in plantengroei en dierenleven. Op de dieper gelegen delen zijn vennen ontstaan. Een aantal hiervan zijn pingo-ruïnes. In de ijstijd ontstaan door het smelten van een ijslens in de grond, waardoor zich een kom met een walletje vormde.
 • Eenmaal uit het Dwingelderveld trap je lekker door. Ondertussen trekt het stroomdal van de Beilerstroom aan je voorbij. De vergezichten zijn overweldigd. Je passeert de Beilerstroom. Dan kom je uit bij het volgende natuurgebied: de Brunstinger plassen. Een gebied met oude stuifduinen en schrale heidegronden. Ook liggen er enkele prachtige vennetjes.
 • Net bijgekomen van zoveel moois, peddel je langs het Zuid Hijkerzand. Een groot heidegebied van Staatsbosbeheer. De heide bloeit van half augustus tot half september en wordt niet voor niets ‘paarse pracht’ genoemd.
 • Al fietsend langs het Oranjekanaal is daar het dorpje Oranje. Oranje is gesitueerd rond een voormalige aardappelzetmeelfabriek van Avebe die al sinds het midden van de jaren tachtig uit de vorige eeuw is gesloten.
 • Stap bij de brug over het kanaal even af en laat het uitzicht op je inwerken. Spring dan weer op de fiets richting het Hijkerveld. Het Hijkerveld is een weids heidegebied met tientallen vennen en veenrestanten. Op en om het Hijkerveld zijn veel sporen van prehistorische bewoning te vinden. Er zijn grafheuvels uit de steen-, brons- en ijzertijd. Uit de vondsten kan worden afgeleid dat het Hijkerveld vanaf de steentijd tot in de Romeinse tijd bewoond is geweest.
 • Na het passeren van de A28 arriveer je in het esdorp Hooghalen. Het dorp is gelegen op een zoutkoepel. Hier kun je weer even van de fiets. In de Hoofdstraat vind je de horeca.
 • Het laatste natuurgebied van deze route is het Heuvinger Zand. Het Heuvinger Zand is een oud stuifzandgebied dat ooit ontstaan is door overbegrazing van Drentse schapen. De aanplant van bomen moest het stuivende zand vastleggen. Daardoor is in de loop der tijden een fraai en afwisselend bos ontstaan. Hierin zijn zelfs nog kleine stukjes zandverstuiving terug te vinden.
 • Na dit laatste natuurgebied fiets je door open terrein met akkers en weidegronden richting Beilen. Hier wacht de beloning in het centrum: een drankje met iets lekkers op een terrasje.
48
48
37
30
45
44
46
38
36
07
08
02
34
03
05
15
01
48

Kenmerken

 • Toelichting startpunt: De route start bij het station in Beilen. Je mag hier gratis parkeren. Een handig adres voor de navigatie is Stationslaan, 9411 PS Beilen.
 • Gemarkeerd: Ja
 • Toelichting markering: Deze route is bewegwijzerd aan de hand van witte zeshoekige bordjes met groene opdruk. Het is ook mogelijk de route aan de hand van de bewegwijzering op andere locaties op te pakken.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!