Neem alvast een kijkje

Culinair Erfgoed Diner | Aardappelen, bonen en boekweit

Sorry, deze activiteit is niet meer beschikbaar

In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseren we in april, juni en september 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. De diners vinden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën…

In het kader van 200 jaar Veenhuizen organiseren we in april, juni en september 2023 een culinair erfgoed diner. Met een wisselend culinair thema gerelateerd aan de bijzondere historie van de koloniën. Verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden. De diners vinden telkens op een andere locatie plaats om onze gasten met zoveel mogelijk aspecten van de Koloniën in aanraking te laten komen. Er zijn zoveel bijzondere pareltjes in dit prachtige gebied!

De Koloniën van Weldadigheid hebben een (nog onontgonnen) historische verbinding op het gebied van voedsel. De Koloniën zijn ontstaan als oplossing voor de armoede in de grote steden; gebrek aan alles, maar vooral aan eten. In de vrije Kolonie leerde men door middel van landbouw (verbouwen van voedsel) om zelf een goed bestaan op te bouwen. De onvrije Kolonie was een zelfvoorzienende gemeenschap waar het voedsel voor en door de verpleegden werd verbouwd.

Heerlijk eten op een bijzondere locatie

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu.
Alle diners vinden plaats op zondagmiddag- en avond, op verschillende locaties in de Koloniën van Weldadigheid.

Op 17 september gaan we langs bij de Tuinen van Weldadigheid en de Eerste Wijk in Veenhuizen
Het menu van de kolonisten zag er - nu we weten hoe de schaflijst uit 1818 er uit zag - niet heel veelzijdig uit. Maar er was te eten. Aardappel, bonen en boekweit vormden in vele gerechten het hoofdbestanddeel van het menu en het verbouwplan voor de akkers. Voedzaam, degelijk en multi inzetbaar. Op de Tuinen van Weldadigheid, een tuin van ruim 3 ha, wordt een unieke collectie aardappelen, knoflook en bonen verbouwd, die veelal geteeld worden voor het behoud van de soort. De zaden, aardappels en bonen van de Tuinen van Weldadigheid worden door vele moestuiniers gewaardeerd en verbouwd. We maken vandaag kennis met die twee gewassen en Lambert en Jolande vertellen er graag meer over, tijdens een wandeling over de tuin.

Boekweit is weer terug op de kolonie. De velden kleurden wit van de bloeiende boekweit ten tijde van de Maatschappij van Weldadigheid, en die tijd beleven we opnieuw. Ruth Middelwijk, van Hoeve Koning Willem III, is mede-initatiefnemer van project 'Makker van een Akker' in Frederiksoord. Er is gekeken naar de oude akkerstructuren (die lijnen zijn nog steeds zichtbaar in het land!) en daar worden gebiedsspecifieke gewassen uit de tijden van de Maatschappij verbouwd: boekweit! Ook op de Eerste Wijk in Veenhuizen wordt weer boekweit geteeld. Een veelzijdig gewas, waarmee we u graag willen laten kennismaken.

Prijs per persoon € 49,50
Geheel verzorgd, inclusief vier gangen diner en interactief middagprogramma met o.a. rondleidingen en verhalen.
Aanvang 15.00 uur.

Prijzen

  • € 49,50

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Hotel Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16
9341AH Veenhuizen
Plan je route

vanaf jouw locatie

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!