Lezing door Bert Finke - Wat is een boo?

Sorry, dit evenement is niet meer beschikbaar

Donderdag 13 april (aanmelden t/m 6 april)  | Lezing door Bert Finke  | Onderwerp: het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke 

Over Bert Finke 

Bert Finke is ruim 15 jaar bezig met onderzoek naar de dorps-, behuizi…

Donderdag 13 april (aanmelden t/m 6 april)  | Lezing door Bert Finke  | Onderwerp: het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke 

Over Bert Finke 

Bert Finke is ruim 15 jaar bezig met onderzoek naar de dorps-, behuizings- en bewoningsgeschiedenis van Oud- Schoonebeek. Hij studeerde accountancy en was in diverse management- en directiefuncties in het bedrijfsleven werkzaam. Ruim 45 jaar hebben genealogie en dorpsgeschiedenis zijn grote interesse. Hij schreef hierover diverse boeken en artikelen. De laatste jaren is hij actief in het erfgoed en toerisme in Zuidoost-Drenthe. Zo is hij projectleider tijdens het Van Gogh jaar voor de gemeente Emmen en Coevorden.  

Het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke 

Al voor 1500 moet in de Schoonebeeker Marke tientallen booën hebben gestaan. Het was een unieke vorm van vetweiderij van rundvee, die uitsluitend in Schoonebeek voorkwam. De boo werd een groot deel van het jaar bewoond door de ‘booheer’, in feite een veehouder. Dat vee bestond voornamelijk uit jonge ossen. Eenmaal vet werden de dieren verkocht en gedreven naar bijvoorbeeld de IJsselsteden. Voor Nederlandse begrippen een uniek systeem van rundveehouderij.  

In de lezing neemt Bert Finke je mee naar het verleden: hij vertelt alles over het fenomeen boo. Wat is een boo? En wie waren deze ‘booheren’? Finke schreef en omvangrijke studie over deze booën, waarvan de Schoonebeeker Marke er zo’n 35 had. Na de lezing is er de mogelijkheid om het booënboek: vetweiderij in de Schoonebeeker Marke te kopen.  

Prijzen

  • van € 0,00 tot € 5,00 De kosten zijn 5,00 euro per persoon (prijs per lezing). Dat is inclusief een kop koffie/thee. Er is plek voor maximaal 100 deelnemers. Het is mogelijk om op locatie bij het Hunebedcentrum te betalen. Houders van de Museumkaart, vrijwilligers en Vrienden van het Hunebedcentrum kunnen de lezingen gratis volgen.

In de buurt

Toon resultaten

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee