Concertreeks Carina Vinke: Ontmoet Van Gogh in Drenthe


Alt-mezzo Carina Vinke bezingt in drie concerten de ervaringen die Vincent van Gogh meemaakte tijdens zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam/Veenoord en omgeving. Het is meer dan een kleine serie klassieke concerten, maar brengt de gasten op bijzondere locaties, zet ze letterlijk in beweging en is verrijkt met een inspirerend horeca-arrangement.

Tijdens een periode van twee maanden gedur…

Alt-mezzo Carina Vinke bezingt in drie concerten de ervaringen die Vincent van Gogh meemaakte tijdens zijn verblijf in Nieuw-Amsterdam/Veenoord en omgeving. Het is meer dan een kleine serie klassieke concerten, maar brengt de gasten op bijzondere locaties, zet ze letterlijk in beweging en is verrijkt met een inspirerend horeca-arrangement.

Tijdens een periode van twee maanden gedurende begin oktober tot begin december 2023 wordt het verblijf van Vincent van Gogh in Zuidoost-Drenthe - waar hij verbleef van 2 oktober tot en met 4 december 1883 - muzikaal verbeeld. Carina verhaalt met haar zang het gevoelsleven van Vincent van Gogh over zijn aankomst in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, het wensgebied langs de Duitse grens en het vertrek uit Drenthe. Carina wordt daarbij ondersteund door musici, waarbij iedere concertdag sprake is van andere muzikale invulling. De concertonderdelen worden toegelicht en met elkaar verbonden middels vertellingen door Sophie Timmer, historica en programmamaker bij RTV Drenthe. Zij is aan het Van Gogh project verbonden, doordat zij in 2023 ruim tien podcasts ontwikkelt over het leven en werk van Vincent in Zuidoost-Drenthe. Daarvoor is zij goed ingelezen op de beleefwereld van Vincent tijdens zijn verblijf in de gemeente Emmen.

U boekt een reeks van drie concerten, die telkens ongeveer een maand na elkaar worden gehouden en ongeveer een uur duren. Het concert wordt op iedere concert-dag drie keer ten gehore gebracht. U kunt kiezen voor een ochtend-, middag- of avondconcert. Na of tijdens het concert - afhankelijk van de concert-dag - gebruikt u een maaltijd. Bij het ochtendconcert is dit een brunch, bij het middagconcert een afternoon-tea en bij het avondconcert een souper. Ieder concert vindt plaats op een andere locatie.

Concertdag 1 - zondag 1 oktober 2023 - wandelconcert Hoogeveensche Vaart te Nieuw-Amsterdam

Tijdens de eerste voorstelling in de concertreeks richt het concert zich op de aankomst op 2 oktober 1883 van Vincent van Gogh in Nieuw-Amsterdam/Veenoord met de trekschuit vanuit Hoogeveen. Vincent is enthousiast. Hij wil in het zuidoosten van Drenthe zijn kunstenaarschap tot olieverfschilder ontwikkelen. Hij wil eenvoudige arbeiders en hun veenarbeidershuisjes en veenketen vastleggen. Hij wil één van de laatste oorspronkelijke landschappen van Nederland zien, ervaren en aan het doek toevertrouwen. Hji zoekt hier vrede, rust, maar ook inspiratie om zich als kunstenaar te ontwikkelen.

Carina Vinke geeft een concert vanaf een snikke die door de Verlengde Hoogeveensche Vaart langs de promenade in Nieuw-Amsterdam vaart. Zij wordt daarbij begeleid door een strijkensemble, dat eveneens aan boord zit. Sophie Timmer verbindt de concertonderdelen door te vertellen over Vincent en voor te lezen uit zijn brieven. U wandelt als concertbezoeker met de snikke mee over de promenade langs de vaart. Als u minder goed ter been bent, kunt u met de snikke meevaren. Als lopende gast wordt u daarmee in beweging gebracht - een combinatie van beweging en cultuur - en dat zorgt voor warmte tijdens de koelere oktoberdagen.

Aansluitend vindt de maaltijd - een brunch, afternoon-tea of souper - plaats in het Van Gogh Huis in Nieuw-Amsterdam/Veenoord. Bij ieder concert kunnen maximaal 60 gasten deelnemen, ofwel 180 gasten op deze eerste concertdag van drie concerten.

Concertdag 2 - zondag 12 november 2023 - concert in Schaapskooi Bargerveen

De tweede voorstelling in de concertreeks vindt plaats in het wensgebied van Vincent. Hij belandde in oktober 1883 in Nieuw-Amsterdam/Veenoord, maar had eigenlijk willen doorreizen naar het veengebied dat tegen de Duitse grens aanligt. Op basis van informatie van zijn schildervriend Anthon van Rappard wilde Vincent bijvoorbeeld naar 't Zwarte Meer en naar een dorp met plaggenhutten, waarschijnlijk de voorloper van Weiteveen. Daar was de veenontginning nog in volle gang en was nog een deel van het oorspronkelijk landschap aanwezig. Zij wensgebied bereikte hij echter niet.

Tijdens dit concert bezoekt u samen met Carina Vinke het wensgebied van Vincent. Het concert wordt uitgevoerd in de schaapskooi van Staatsbosbeheer in het Bargerveen, het gebied dat Vincent voor ogen heeft gehad. Carina Vinke zal hier werk ten gehore brengen dat associeert met de euforie die Vincent kon hebben over gebieden waarin de eenvoudige arbeiders en boertjes werkten, zoals hij ook had ervaren met de mijnwerkers in de Belgische Borinage.

Carina wordt daarbij ondersteund door het duo violiste Meri Khoyana (Armenië) en pianist Robert Poortinga (Nederland), die samen ook een aantal stukken zullen spelen. Sophie Timmer verbindt de concertonderdelen door te vertellen wat Vincent hoopte te vinden in Zuidoost-Drenthe en wat hij daarover schreef aan zijn broer Theo in Parijs. Een maaltijd - een brunch, afternoon-tea of souper - zal plaatsvinden in de schaapskooi. Bij ieder concert kunnen maximaal 60 gasten deelnemen, ofwel 180 gasten op deze eerste concertdag van drie concerten.

Concertdag 3 - zondag 10 december 2023 - concert in voormalige Waterzuiveringsinstallatie te Nieuw-Amsterdam

Het derde concert in de reeks gaat over het vertrek van Vincent op 4 december 1883 vanuit Veenoord, via Hoogeveen naar zijn ouders in Nuenen. Vincent is na twee maanden in Zuidoost-Drenthe te zijn geweest teleurgesteld en in mineur. Bewoners wilden geen model voor hem staan, zodat hij zich onvoldoende kon bekwamen in het modeltekenen van mensen. De contacten met de lokale bevolking waren beperkt; hij kon een beetje praten met logementhouder Hendrik Scholte, die hem echter net begreep. De meeste mensen hielden de rare snuiter op afstand. Het verschil was groot. De inwoners in dit gebied waren nagenoeg nergens geweest en kenden alleen veengebieden. Vincent was een Europeaan. Hij had geleefd en gewerkt in Den Haag, Londen, Antwerpen en Parijs toen hij naar Zuidoost-Drenthe kwam. Hij sprak en schreef vloeiend Nederlands, Engels en Frans. En een vreemde verschijning met zijn woeste rode haren en met zijn schildersspullen op zijn nek. Een beeld dat men niet kende in Zuidoost-Drenthe. Vincent voelde zich in de drie maanden die hij in Drenthe verbleef meer en meer eenzaam. Hij maakte zich zorgen om zijn ex-vriendin Sien Hoornik, die hij met haar kinderen in Den Haag achter had gelaten. Zijn geld raakte op en zijn broer Theo, die zorgde dat Vincent elke maand zijn geld kreeg, dreigde zijn baan in Parijs te verliezen. Alles bij elkaar besloot Van Gogh op 4 december 1883 lopend terug te gaan van Veenoord naar Hoogeveen, door wind en sneeuw. Hij nam de trein en ging naar zijn ouders in Nuenen, met wie hij op dat moment een lastige band had. Een paar jaar daarvoor had hij het ouderlijke huis verlaten na een stevige ruzie met zijn vader over het geloof.

Dit derde en laatste concert van de reeks vindt plaats op een verrassende locatie: de voormalige waterzuiveringsinstallatie in Nieuw-Amsterdam. De concertreeks neemt een melodramatische wending. Het enthousiasme van Vincent om naar Drenthe te komen is omgeslagen in een deprimerende stemming. Dat zal te horen zijn in de werken die Carina Vinke gaat uitvoeren. Zij wordt daarbij begeleid door een musicus en Sophie Timmer verbindt de werken met haar verhalen door te vertellen waarom Vincent Drenthe verliet en wat hij daarover schreef aan zijn broer Theo in Parijs. Aan zijn plan om één jaar te blijven en alle seizoenen vast te leggen, kwam na amper drie maanden een einde. In het donkerste deel van het jaar.

De maaltijd - een brunch, afternoon-tea of souper - zal plaatsvinden in het theater van de voormalige waterzuiveringsinstallatie. Bij ieder concert kunnen maximaal 60 gasten deelnemen, ofwel 180 gasten op deze eerste concertdag van drie concerten.

Wanneer

 • Zondag 1 oktober 2023 10.00 - 12.00 uur
  15.00 - 17.00 uur
  19.30 - 21.30 uur
 • De concertreeks 'Ontmoet Van Gogh in Drenthe. Beleef Van Gogh's reis door Drenthe op muziek' is een concertreeks van 3 voorstellingen, die u alle drie boekt:
  1- zondag 1 oktober 2023 : Wandelconcert langs de Verlengde Hoogeveensche Vaart te Nieuw-Amsterdam
  2- zondag 12 november 2023 : Concert in de Schaapskooi te Bargerveen
  3- zondag 10 december 2023 : Concert in voormalige Waterzuiveringsinstallatie te Nieuw-Amsterdam

  U kunt kiezen om het concert op één van de drie concertmomenten op iedere zondag te boeken. Bij ieder concert hoort ook een maaltijd:
  - ochtendconcert 10:00-12:00 uur, met brunch
  - middagconcert 15:00-17:00 uur, met afternoon tea
  - avondconcert 19:30-21:30 uur, met souper

  Binnenkort zal de ticketverkoop starten en kunt u een keuze maken uit de concertpakketten die worden aangeboden.

Prijzen

 • € 0,01 De prijzen zullen binnenkort bekend worden gemaakt en tevens de wijze waarop u voor deze concertreeks met brunch, afternoon tea of souper kunt boeken. De prijs van € 0,01 is dus NIET van toepassing.

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Schaapskooi Bargerveen
Ambachtsweg 4
7765 BX Weiteveen
Plan je route

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee