Videoprojectie | Van Gogh op de kerktoren Nieuw-Schoonebeek


In oktober-november 1883 werkte Vincent van Gogh (1853-1890) in Zuidoost-Drenthe. Uit onderzoek is gebleken dat één van de door Vincent gemaakte schilderijen de toenmalige Nicolaaskerk in Schoonebeek toonde, samen met de 32-meter hoge kerktoren van de Bonifacius-kerk in Nieuw-Schoonebeek.

Via videoprojectie en ondersteunende muziek worden het…

In oktober-november 1883 werkte Vincent van Gogh (1853-1890) in Zuidoost-Drenthe. Uit onderzoek is gebleken dat één van de door Vincent gemaakte schilderijen de toenmalige Nicolaaskerk in Schoonebeek toonde, samen met de 32-meter hoge kerktoren van de Bonifacius-kerk in Nieuw-Schoonebeek.

Via videoprojectie en ondersteunende muziek worden het leven en werk van Vincent van Gogh en het verhaal van Nieuw-Schoonebeek op de vier zijden van de kerktoren in Nieuw-Schoonebeek getoond. De kerktoren wordt daarmee letterlijk in het licht gezet. In een zich herhalende video met audio-mixage van ongeveer 20 minuten worden het levensverhaal van Vincent van Gogh, de zelfportretten van Vincent, de kerken die Van Gogh tijdens zijn leven heeft vastgelegd en historische beelden van Nieuw-Schoonebeek op de kerktoren geprojecteerd.

Museum Janning

De videovertoning is een project van Museum Janning in Nieuw-Schoonebeek. In het museum is de collectie kerkelijke kunst te zien die pastoor Hein Janning (1914-1980) gedurende zijn leven verzamelde. Hij werd in 1940 tot priester gewijd en kwam in 1965 naar Workum. Janning was niet alleen geestelijke, maar genoot vooral bekendheid als kunstschilder en collectioneur van kerkelijke kunst. Zijn omvangrijke collectie werd vanaf 1983 in Workum geëxposeerd, maar verhuisde in 2021 naar de voormalige katholieke pastorie in Nieuw-Schoonebeek. 

Het topstuk van het museum is de ruim twee meter hoge en achttien meter lange lambrisering in de Janningkapel. Deze is afkomstig uit een kerk in het voormalige Oost-Duitsland. Opvallend zijn de in hout gesneden weergaven van schilderijen van Rafaël en de gebroeders Van Eyck. Gemaakt door kunstenaars uit de school van Tilman Riemenschneider, inclusief twee werken van de meester zelf. In de Janningkamer treft u houtsnijwerk aan, tegelwerk van Pals Karst, goud- en zilverwerk, een muntenverzameling en relikwieën van o.a. Crispinus en Crispianus uit 285 na Christus. De Schroër kamer wordt gebruikt voor het tonen van een historische fotocollectie van meester Ben Schroër. In de achterste kamer boven zijn prachtige grote houten en bronzen beelden geplaatst en zijn veertien kruiswegstaties uit 1924 uit de school van Toorop te zien.

Momenteel wordt gewerkt aan de inrichting van de Joz van Aarlekamer, die in 2022 zijn exclusieve collectie aan het Museum Janning naliet.

Wanneer

  • Vrijdag 29 september 2023 21.00 - 00.00 uur
  • Zaterdag 30 september 2023 21.00 - 00.00 uur
  • De genoemde data zijn onder voorbehoud.

Prijzen

  • Gratis

In de buurt

Toon resultaten

Hier vind je ons

Kerktoren Bonifacius-kerk
Europaweg 143
7766 AE Nieuw-Schoonebeek
Plan je route

vanaf jouw locatie

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee