Expositie | Maak een van Gogh in 3D


In Galerie Beeldbrengers in Emmer-Compascuum tonen kunstenaars ruimtelijk werk naar aanleiding van schilderijen van Vincent van Gogh.

Enkele maanden geleden deed Galerie Beeldbrengers een oproep aan iedereen d…

In Galerie Beeldbrengers in Emmer-Compascuum tonen kunstenaars ruimtelijk werk naar aanleiding van schilderijen van Vincent van Gogh.

Enkele maanden geleden deed Galerie Beeldbrengers een oproep aan iedereen die graag creatief werkt: “Imiteer je mee? Maak een Van Gogh in 3D”. Het was nu eens niet de bedoeling om een schilderij of tekening in het platte vlak te maken. Nee, de uitdaging was juist om een ruimtelijk object te maken naar aanleiding van de schilderijen van Vincent van Gogh. Het hoefde niet uit zijn Drenthe-periode te zijn, het mocht ook over zijn latere werk in Frankrijk bijvoorbeeld gaan.

Er zijn veel enthousiaste reacties op onze oproep gekomen, uit de hele regio. Omdat er met zoveel verschillende materialen en technieken gewerkt wordt, en er zoveel creativiteit en fantasie bij te pas komt, zal het resultaat is een heel verrassende tentoonstelling zijn. 

Van Gogh Drenthe

140 jaar geleden, in september 1883, kwam Vincent van Gogh per trein aan in Hoogeveen om in het veengebied van Drenthe te gaan schilderen. Enkele weken later reisde hij door naar Nieuw-Amsterdam/Veenoord, waar hij verbleef in het logement waar nu het Van Gogh-huis is. Vincent werd aangetrokken door het ruwe oorspronkelijke landschap en door het eenvoudige leven voor de bewoners in het veen. Hij wilde doorreizen naar 't Zwartemeer en de plaggenhutten tegen de Duitse grens aan. Helaas bleek het veen ontoegankelijker dan hij had gedacht en is hij daardoor korter gebleven dan hij van plan was. Op 4 december 1883 ging hij lopend terug naar Hoogeveen en vandaar terug naar zijn familie in Brabant. Als Vincent langer was gebleven, had hij misschien ook nog wel een veenvrouw in Emmer-Compascuum geschilderd, wie weet. *)

De streek maakte grote indruk op hem en zijn Drenthe-periode heeft invloed gehad op zijn ontwikkeling als kunstschilder. Hij maakte hier 5 schilderijen, 20 tekeningen en 23 brieven, meest aan zijn broer Theo. 

Onder regie van o.a. het Erfgoednetwerk Emmen en de gemeente worden dit jaar allerlei activiteiten georganiseerd rondom het thema ‘Van Gogh Drenthe’. Het project van Beeldbrengers is één van deze activiteiten. Het project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Drenthe.

*) Opmerking bij de afbeelding: Het bronzen beeld De veenvrouw, te zien op het marktplein in Emmer-Compascuum (gemaakt door Johan Sterenberg).

Wanneer

  • Elke vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 29 juli 2023 t/m 17 september 2023 13.00 - 17.00 uur
  • De galerie ligt in het centrum van Emmer-Compascuum. Er is ruime parkeergelegenheid achter het gebouw.

In de buurt

Toon resultaten

Help jij ons om drenthe.nl te verbeteren?

Doe mee aan ons onderzoek. Je deelname duurt 2 tot 5 minuten.

Ik doe mee