Culinair Erfgoed Diner 'de arme dood'

Het derde Culinair Erfgoed Diner gaan we dieper in op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en ze vertellen allemaal een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen.

Op de begraafplaats in Veenhuizen werden tussen 1831 en 1950 meer dan 16.000 mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Waar liggen al die mensen, en hoe komt het dat er niet meer grafmonumenten zijn? Deze middag krijg je daar antwoord op, we maken een gegidste rondwandeling over de begraafplaats en krijgen meer uitleg over de bijzonderheid rondom de graftrommels.

Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een ‘begrafenisfeest’.
Een boeiend…

Lees verder

Het derde Culinair Erfgoed Diner gaan we dieper in op rituelen rondom rouw en begraven. Alle Koloniën hebben een begraafplaats en ze vertellen allemaal een uniek en soms schrijnend verhaal. We concentreren ons deze middag op Veenhuizen.

Op de begraafplaats in Veenhuizen werden tussen 1831 en 1950 meer dan 16.000 mensen ter aarde besteld. Toch zijn er minder dan duizend graftekens te zien. Waar liggen al die mensen, en hoe komt het dat er niet meer grafmonumenten zijn? Deze middag krijg je daar antwoord op, we maken een gegidste rondwandeling over de begraafplaats en krijgen meer uitleg over de bijzonderheid rondom de graftrommels.

Culinair uitpakken na een begrafenis is niet nieuw. Sterker nog: tot een paar honderd jaar geleden kenden wij in Nederland een uitbundige rouwcultuur waarbij men letterlijk sprak over een ‘begrafenisfeest’.
Een boeiende middag/avond rondom rituelen en gebruiken die we afsluiten met een heus Culinair Erfgoed Groevemaal. Natuurlijk een moderne, smakelijke, interpretatie daarvan. En zonder ook maar een randje treurigheid maar lichtvoetig en optimistisch.

We beginnen om 15.00 uur met een ontvangst en dan ontvouwt het programma zich vanzelf. De avond eindigt na het diner rond 20.30 uur.

Ieder diner wordt ingeleid en omlijst met bijzondere verhalen van deskundigen op het gebied van de Koloniën van Weldadigheid en de culinaire geschiedenis van deze omgeving. De originele schaftlijst van de Maatschappij van Weldadigheid dient als leidraad voor het menu. De gerechten op je bord zijn verrassend, modern en smaakvol, met gebruikmaking van lokale producten en een knipoog naar het verleden.

Lees minder

Contact

Adres:
Hotel Restaurant Bitter en Zoet
Hospitaallaan 16
9341 AH Veenhuizen
0592385002
Plan je route
Afstand:

Prijzen

  • Volwassenen€ 77,50

In de buurt

Toon resultaten