Het (werelds) erfgoed van Drenthe is uitzonderlijk. De collecties in het Drents Museum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, de Koloniën van Weldadigheid, de hunebedden en de Hondsrug UNESCO Global Geopark, ze zijn alle onvervangbaar. De Hondsrug mag sinds 2015 de status UNESCO Global Geopark uitdragen en de Koloniën van Weldadigheid zijn genominineerd voor een plek op de Werelderfgoedlijst van UNESCO (en hebben in april 2020 al het European Heritage Label toegekend gekregen). Kom kijken en je begrijpt waarom.
Het Drents Museum heeft onder meer veel erfgoed uit Drenthe in huis. De collectie Drentse geschiedenis geeft een beeld van de materiële cultuur van de gewone man en vrouw in Drenthe in de periode 1750-1950. Met ruim 90.000 voorwerpen heeft het Drents Museum voor Nederlandse begrippen een grote collectie. Het museum in Assen is zes dagen per week geopend, want op maandag is het dicht.
In het museum van Herinneringscentrum Kamp Westerbork krijg je een goed beeld bij wat er in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. Vanaf deze plek werden meer dan 100.000 Joden en zigeuners gedeporteerd. Kamp Westerbork bevat veel erfgoed uit Drenthe. Je wordt er zeker geraakt door het verleden dat ineens heel dichtbij lijkt.
Als je aan Drenthe denkt, denk je al snel aan hunebedden. Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Deze monumenten zijn ongeveer 5.000 jaar geleden gebouwd, in de laatste periode van de Steentijd. In Drenthe vind je de restanten van 52 van deze prehistorische grafkelders, die bestaan uit rotsblokken die soms meer dan 20 ton wegen. Zwaar erfgoed dus! Kijk ook eens in het Hunebedcentrum in Borger, op de Drentse Hondsrug.
Over de Hondsrug gesproken: de Hondsrug UNESCO Global Geopark is een geologisch en cultuurhistorisch rijk gebied. De ijstijden vormden er ruggen en dalen. Je vindt er:
De Hondsrug heeft in 2013 als eerste gebied in Nederland de status van Geopark gekregen. In 2015 ontvingen alle geoparken wereldwijd de UNESCO status, waardoor Geopark de Hondsrug een UNESCO Global Geopark werd.
De Koloniën van Weldadigheid waren een experiment waarbij arme mensen uit de stad 200 jaar geleden (verplicht) verhuisden naar koloniën in Drenthe, Overijssel en België. Drenthe had de koloniën Frederiksoord, Wilhelminadorp en Veenhuizen. Deze koloniën – inmiddels zijn het 'gewone' dorpen - hadden een zeer herkenbare bouwstijl en (water)wegennetwerk. Veel gebouwen zijn bewaard gebleven en zijn nu een rijksmonument. De Koloniën van Weldadigheid zijn genomineerd voor de UNESCO-werelderfgoedlijst.
Overtuigd van de pracht van ons erfgoed? Geef je ogen een cadeautje en kom eens cultuur snuiven in onze mooie provincie.