Bezoek Het Pauperparadijs in Carré!

Bestseller van Suzanna Jansen

De voorstelling is gebaseerd op de bestseller van Suzanna Jansen. Ze verkocht meer dan 300.000 exemplaren van het boek. Theatermaker Tom de Ket maakte er samen met Jansen een muziektheaterstuk van. Het Pauperparadijs ging in juni 2016 in première in Veenhuizen, op de binnenplaats van het Gevangenismuseum. Die locatie werd niet toevallig gekozen: vroeger was dit het bedelaarsgesticht waar de paupers terecht kwamen.

Doel van het pauperparadijs

Met de oprichting van dit bedelaarsgesticht wilde men een paradijs voor arme, kansloze mensen uit de stad - paupers - creëren. In Drenthe kregen zij een huisje en een stukje eigen woeste grond. Door die te ontginnen konden ze als boer geld verdienen. Hun kinderen kregen er onderwijs, zodat het hele gezin meer kansen kreeg en ‘beschaafd’ werd. Daarna kon men dan terugkeren naar de stad om daar een succesvol bestaan op te bouwen. Behalve in Veenhuizen waren er nog zes van deze zogenoemde Koloniën van Weldadigheid.

Goed bedoeld, maar geen succes

De bedoeling was goed, maar het experiment mislukte: de leefomstandigheden van de paupers verbeterden maar nauwelijks. Kolonisten die terugkeerden naar de stad hadden het moeilijk, Zij werden als uitschot gezien. Een verblijf in de Koloniën werd dan ook vaak verzwegen.

Ook kwamen lang niet alle paupers vrijwillig naar Drenthe. In Veenhuizen werden dwangkoloniën opgericht, waar de bewoners opgesloten zaten en bewaakt werden. In totaal hebben meer dan honderdduizend mensen in de pauperkoloniën gezeten. De voorouders van schrijfster Jansen zaten er ook.

Spannend liefdesverhaal

In Het Pauperparadijs vertelt Jansen het verhaal van Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar Veenhuizen. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun liefde wordt verboden, waardoor ze Veenhuizen proberen te ontvluchten. Het Pauperparadijs is dus een spannend liefdesverhaal, maar gaat ook over de tegenstelling tussen arm en rijk, zowel in de negentiende eeuw als nu.

Pers én publiek waren zeer enthousiast over de voorstelling, die de afgelopen twee zomers door meer dan 80.000 mensen is bezocht. Tot nu toe werd de voorstelling gegeven op de plek waar de reis van de paupers eindigde. Nu wordt dit de plaats waar de reis begon: Amsterdam, aan de Amstel.

Paupermenu in Carré

Zonder haast in de stemming komen voor Het Pauperparadijs? Geniet voorafgaand aan de voorstelling van het Paupermenu in het restaurant van Carré. Reserveren voor dit keuzemenu kan: