5 pitstops langs de Hunebedhighway

Wist je dat Drenthe haar eigen Route 66 heeft? De N34, die je van Zuidlaren naar Coevorden brengt, is omgedoopt tot de Hunebedhighway. Niet zo gek deze naam, want van de 52 hunebedden die Drenthe rijk is, liggen er maar liefst 47 langs deze weg. Te veel om te allemaal te bekijken. Helemaal omdat er langs de Hunebedhighway nog veel meer bijzonders te ontdekken is. Wij delen alvast 5 van onze favoriete pitstops.

1. Nationaal Park Drentsche Aa

Nationaal Park Drentsche Aa is één van de drie Nationale Parken die Drenthe rijk is. Dit beek- en esdoornlandschap onstond duizenden jaren geleden. Een 28 kilometer lange, slingerende beek, heidevelden, vennetjes, grafheuvels en hunebedden; je kunt hier uren struinen en cultuur en natuur opsnuiven. Wil je de Drentsche Aa verkennen? De Homanshof in Anloo is mooi beginpunt voor een wandeling of een fietstocht.

De meanderende Drentse Aa tussen de groene weilanden

2. Boomkroonpad

Op het Boomkroonpad bekijk je de natuur vanaf grote hoogte. Je wandelt hier namelijk tussen de toppen van de bomen. 150 meter aan looppaden brengen je naar uitkijkpunten en uitkijktorens. Tijd over? Loop even binnen bij het Buitencentrum. Er worden hier veel activiteiten georganiseerd en het is het startpunt van fiets- en wandeltochten in de omgeving. Kinderen kunnen klimmen, klauteren en hutten bouwen bij het naastgelegen Lorkenspeelbos. Voor elk wat wils dus op deze plek.

3. Hunebedcentrum

Tijdens een rit over de Hunebedhighway stop je uiteraard bij het Hunebedcentrum. Hier ontdek je alles over hunebedden en hun bouwers. Je komt te weten hoe het landschap is ontstaan en waarom het Trechterbekervolk juist hier hun nederzettingen bouwden. Het grootste hunebed van Nederland, D27, ligt pal naast het Hunebedcentrum. Je krijgt hier dus gelijk het totaal pakket.

Hunebed Borger bij nacht Vader en dochter bij een hut van dierenhuiden in het Hunebedcentrum Borger. Gezin bij het hunebedcentrum

4. Eko-tours

Wil je graag de omgeving ontdekken? Maar niet via een wandeling of een fietstocht? Met de Eko-Tours Jeepsafari ervaar je de natuur vanuit een elektrische terreinwagen. En deze wagen bestuur je zelf! Je gaat samen met een gids op pad. Je rijdt door bossen, langs heide en ook hunebedden en grafheuvels komen voorbij. Onderweg stop je op een groot aantal plaatsen, waar je de verhalen hoort over zowel de natuur als de cultuur in dit gebied. We geven geen garanties, maar de kans dat je een schaapskudde, Drentse Hooglanders, reeën of vogels spot, is hier wel erg groot.

Elektrische wagens van Eko-Tours in het bos met shetlanders eromheen.

5. Schaapskooi Bargerveen

In Bargerveen vind je de grootste schaapskooi van Nederland. Er kunnen hier maar liefst duizend schapen overnachten. Ze staan er dus niet continue. Overdag grazen de schapen in het Bargerveen. De kooi is niet alleen heel groot, maar ook energieneutraal. Speciaal voor bezoekers zijn er op het dak twee balustrades gerealiseerd. Je kunt de schapen hier dus ook van boven bekijken. Deze schaapskooi is de thuishaven van drie kuddes van elk zo'n 350 schapen. Het is een heel spektakel wanneer één van de kuddes terugkeert, dus een bezoek is zeker een aanrader.

Kudde schapen in het Kniphorstbos in de winter. Een wandelaar loopt met de hond in de natuur tussen een schaapskudde.

Overnachten langs de Hunebedhighway - Wil je graag wat langer blijven? Je kunt in de omgeving heerlijk slapen. Kies een accommodatiesoort en boek je overnachting.

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!