Jan van Loon is van 1938 en heeft vorig jaar vanwege zijn 80e verjaardag diverse tentoonstellingen gehad. Hij is sinds 1979 lid van het Drents…

Lees verder

Jan van Loon is van 1938 en heeft vorig jaar vanwege zijn 80e verjaardag diverse tentoonstellingen gehad. Hij is sinds 1979 lid van het Drents Schildersgenootschap en als hommage brengen wij nu een grote selectie van zijn aquarellen. Qua onderwerp is hij een veelzijdig schilder, die zich bezig houdt met het landschap, portret, interieur en stilleven. Zijn trefzekerheid is vooral zichtbaar in zijn aquarellen. Volgens van Loon is aquarelleren een fascinerende techniek, moeilijk aan te leren, je moet erin groeien, gevoel voor het materiaal krijgen. Werken met olieverf is veel gemakkelijker, je leert het stap voor stap. Het maken van een aquarel neemt nog de minste tijd in beslag, maar al de zaken erom heen. Grotere kwasten, ruimere mengschotels, een groot stuk multiplex om er het papier op te spannen, veel meer dure verf etc. Er moet een paspartout worden besteld in Amsterdam, een groot stuk plexiglas van speciale kwaliteit uit een andere verre plaats. En wie maakt de lijst? Jijzelf.

 Jan van Loon vindt het heel uitdagend om met grote halen de eerste streken verf op te brengen. “Eerst heb ik heel summier de grote compositie vastgesteld en geschetst met een flauwe kobalt oplossing, daarna de grote kleurvlakken met de grootst mogelijke zachte kwast. Zoveel mogelijk nat in nat werkend zijn de belangrijkste tegenstellingen gemaakt. Een kleine regenbui kan meehelpen om de structuur van de verf iets verrassender te maken.”

Alle werken zijn gemaakt in de achtertuin, want met zo’n formaat en gewicht is het bijna ondoenlijk om er ver mee te gaan slepen.

De expositie is van 15 juni – 31 augustus te zien in onze galerie op de woonetage van warenhuis Vanderveen, Koopmansplein 16 in Assen.

Lees minder

Openingstijden

  • Winkeltijden en op koopzondagen van 13.00 - 17.00 uur

Prijzen

  • VolwassenenGratis Voor iedereen toegankelijk

In de buurt

Toon resultaten