Oerbnb: Slapen op het podium van het Shakespearetheater

Karin Roelofse en dochter Mijntje uit Soest sliepen afgelopen zaterdag in de buitenlucht. En nee, niet in het zuiden van Spanje, maar in Diever. In een tent op het openluchtpodium van het Shakespearetheater. Het welkom van de theatervereniging, de sfeervolle lampjes die overal zijn opgehangen, maar vooral de twee dikke slaapzakken extra dekbedden, overtreffen alle verwachtingen van de prijswinnaars. ‘We hadden al opgezocht dat de maximumtemperatuur die nacht drie graden zou zijn, dus die extra dekens waren een fijne geruststelling’, lacht Karin.

Kamperen op een podium

De advertentie van het Oerbnb-arrangement, ‘Winterkamperen in het Shakespearetheater’ waarschuwde er al voor: deze prijs is alleen weggelegd voor echte overwinteraars. ‘Eigenlijk ben ik ook niet zo van het kamperen, laat staan in de winter’, vertelt Karin lachend. Toch vindt ze het totaalpakket – een theatervoorstelling bijwonen, een winterbarbecue voor twee én een overnachting op de planken van het Shakespearetheater Diever – te leuk om niet mee te doen. En zo komt het dat moeder en dochter zich afgelopen weekend gereedmaken voor een nachtje slapen in de buitenlucht op een podium van een openluchttheater.

Een heerlijke winterbarbecue

Nadat Karin en Mijntje zich hebben geïnstalleerd, nemen ze plaats aan de gedekte tafel voor twee – inclusief tafellinnen, een bloemetje en kaarsjes – op het buitenterrein van het theater. Restaurant Villa BlauwHemel heeft voor de prijswinnaars een allesbehalve doorsnee barbecue voorbereid. Geen saté en hamburgers op het menu, maar eend, lam en hert. Terwijl de dames genieten van hun eten, komen de acteurs van die avond één voor één langs voor een praatje. ‘Die saamhorigheid en betrokkenheid viel ons direct op. Iedereen wist dat wij er zouden zijn en nam de tijd voor ons. Heel bijzonder’, vertelt Karin.

Shakespeare's Midzomernachtdroom

Daarna namen de dames plaats in het Globetheater voor de voorstelling ‘Midzomernachtdroom’. Waar het werk van Shakespeare normaal gesproken gezien wordt als zwaardere kost, vinden zowel moeder als dochter dat het stuk heel toegankelijk is. ‘De voorstelling zit ontzettend professioneel in elkaar en die betrokken- en saamhorigheid leidt tot een fantastisch eindproduct.’

Nadat Karin en Mijntje nog wat na hebben gepraat met de crew, is het tijd om een einde aan de dag te maken.

'Alleen een koude neus'

Ze zijn goed voorbereid op de kou die hun door de weerman is beloofd en kruipen gewapend met joggingsbroek, trui en sokken in bed. Een beetje spannend vinden moeder en dochter het wel, slapen in het bos. Al helemaal omdat ze verteld is dat er achter hun tent niets anders dan vijftien kilometer bos ligt. Gelukkig heeft de nacht behalve de kou, geen spannende taferelen voor ze in petto. ‘Alleen aan een koude neus konden we niet ontkomen’, lacht Karin.

Nagenieten van een bijzondere Oerbnb overnachting

Het tsjirpen van de vogels en het geroep van een uil kondigen de ochtend aan. In het verenigingsgebouw staat dan inmiddels een ontbijt klaar van restaurant ‘t Keernpunt. ‘Het ontbrak aan niets: croissantjes, boterhammen, bolletjes, allerlei soorten beleg, fruit, een stolletje, eieren, sap, koffie en thee. Dat had met kamperen niets te maken’, vertelt Karin. Na nog een bezoekje aan de hunebedden, rijden ze terug naar Soest met niet alleen een goed gevulde maag, maar ook een grote glimlach. Karin: ‘Van het bijzondere programma, maar vooral van de gastvrijheid waarmee we door iedereen zijn ontvangen. De hartelijkheid van de Drentenaren is heel bijzonder.’


Ook leuk om te lezen

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!