Oerbnb: Overnachten bij theaterspektakel Mammoet

Verrassend weekend tussen de hunebedden

Vrijdag 3 augustus komen Misha en Quinten Stam vanuit Amstelveen met het openbaar vervoer – bus, trein, bus – aan in het Drentse Buinen. De laatste drie kilometer lopen ze, met hun rolkoffers tussen de sproeiers door, naar het terrein waar het theaterspektakel Mammoet deze zomer plaatsvindt. Tevens hun slaapplek, want Misha en Quinten zijn de winnaars van het Oerbnb: Overnachten bij Mammoet-arrangement. ‘We hebben deze bijzondere prijs gewonnen, zijn bijna een jaar getrouwd en dan heeft Quinten ook nog net te horen gekregen dat hij een nieuwe baan heeft’, vertelt Misha. ‘We kunnen het zelf ook allemaal niet geloven.’ Een blijer stel dan deze twee Amstelveners was er dat weekend waarschijnlijk niet te vinden in Drenthe. 

Bijzonder overnachten in een Kunstkeet

Eenmaal aangekomen, laat Karin ze hun slaapplek zien: de Kunstkeet van de Boerhaarshoeve staat aan de bosrand van het theaterterrein opgesteld. ‘De buitenkant van de keet was prachtig beschilderd, en ook vanbinnen leek het helemaal niet meer op een bouwkeet’, legt Quinten uit. Het leukste vinden ze misschien nog wel de wc-tipi. Dat er geen elektriciteit was, vindt het stel alleen maar bijdragen aan de ervaring. Zolang ze maar één telefoon hebben die niet leeg is, zijn ze tevreden. 

Eten naast het grootste hunebed

Nadat Misha en Quinten geïnstalleerd zijn, brengt Karin ze naar Hunebedcentrum Borger. Hier voorziet een archeoloog ze van een spoedcursus hunebedden. Als je dan (privé)dineert naast het grootste hunebed van Nederland, moet je er natuurlijk wel iets over weten. Dit diner wordt verzorgd door een kok van het nabijgelegen restaurant Vlint 21. Als het stel spek, bonen en gedroogde worst op het menu zien staan, weten ze eerst niet goed wat ze moeten verwachten. Hun argwaan verdwijnt na de eerste hap als sneeuw voor de zon. Quinten: ‘We willen het gerecht met spek, bonen en gedroogde worst nu zelf ook gaan maken. Het was echt overheerlijk.’ 

Theaterspektakel Mammoet, uniek en midden in de natuur

Eenmaal terug bij de slaapkeet, maken de twee zich op voor het volgende programmapunt: theaterspektakel Mammoet. De voorstelling overtreft al hun verwachtingen, de totale setting maakt misschien wel de meeste indruk: de ondergaande zon die het geheel een roodachtige gloed geeft, de zwerfkeien en mammoetslagtanden op de achtergrond en de stemmen van de acteurs die naklinken over de heide.

Helaas zijn ook muggen onderdeel van die setting. ‘Je zag de zwermen muggen gewoon dansen door het licht. Ik denk dat er geen bezoeker naar huis ging zonder minstens een keer gestoken te zijn’, lacht Misha. Na afloop genieten ze bij hun keet nog na met een glas wijn. 

De natuur in met Eko-Tours

Nadat Misha en Quinten zich de volgende ochtend te goed doen aan de uitgebreide ontbijtmand die is bezorgd, pakken ze hun spullen in en lopen ze in drie kwartier naar Ees. Daar staat Ruud Haak van Eko-Tours op ze te wachten. Hij zal ze de komende twee uur door de Drentse bossen heen gidsen. Misha en Quinten stappen in de elektrische buggy en leren over de historie van het bos – een pingo is een ingezakte kuil die ooit een berg was – en spotten zelfs nog een ree. 

Als Ruud ze heeft afgezet bij de bushalte, vertrekken ze weer richting Amstelveen. Deze keer moeten ze drie keer overstappen – bus, trein, trein, bus – maar dat maakt niet uit. ‘Dit weekend gaan we nooit meer vergeten. We waren met zoveel minder al tevreden geweest, elke keer werden we weer verrast’, zegt Quinten. ‘Ja, we komen zeker terug, maar dan slapen we wel in een hotel, niet in een keet’, vult Misha aan. 

Ook leuk om te lezen

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!