Hoe bereid je je voor op een trailrun?
Stoere mannen en vrouwen tonen hun skills in Drenthe. Ons oerlandschap is een perfect decor vol uitdaging voor trailruns. Kom je conditie testen en kijk of jij ook een bikkel bent.
Steeds vaker hoor je er over: trailrunning. Het is off-road hardlopen door de natuur, over smalle paadjes (trails) en met natuurlijke hindernissen zoals heuvels, stenen, boomstammen en beekjes. Het is een relatief nieuwe sport die is ontdekt door enkele hardlopers. Zij vonden rennen veel leuker over ongeasfalteerde paden en in de ongerepte natuur. Afwisselender, en nog veel beter voor je conditie ook! Maar voordat je er zelf ook aan begint, moet je je goed voorbereiden. We vertellen je graag wat meer over je training, conditie, voeding en skills die je nodig hebt.
Conditie
Je kunt nog zo’n goede hardloper zijn; trailrunning is echt iets anders. Je rent op steeds wisselende ondergronden en loopt zelden op vlak terrein. Je tempo verandert dus ook voortdurend, waardoor er meer van je conditie wordt gevraagd. Het is daarom belangrijk dat je behalve hardlopen ook intervaltrainingen doet. Je lichaam moet snel kunnen schakelen tussen een hoge en lage hartslag. In heuvelachtig gebied kun je je zuurstofopname hiermee snel verbeteren, maar ‘gewoon op straat’ kan ook. Daar spreek je tijdens het hardlopen met jezelf punten af vanaf waar je bijvoorbeeld 500 meter versnelt.
Kracht
Je conditie moet goed zijn, je spierkracht ook. Je hebt kracht nodig in je benen om de heuvels op te rennen. ‘Kuitenbijters’ heten die niet voor niets. Maar houd ook rekening met verzuring van je bovenbenen. Ook sterke enkels en een getraind bovenlijf zijn belangrijk: in een heuvelachtig en oneffen terrein vol boomwortels moet je continu balanceren. Maak thuis dus niet alleen je (interval) kilometers, maar ga ook naar de sportschool. Doe daar oefeningen als:
- Squats
- push ups
- pull ups
- lunges
- burpees
Skills
Iedere stap die je zet is anders, om valpartijen en blessures te voorkomen moet je concentratievermogen absoluut een skill van je zijn.
Dat geldt ook voor je wendbaarheid. Bij de oefeningen waar we het net over hadden breng je je hele lichaam in beweging. Door de krachtsinspanningen krijgt je neurologisch systeem meer prikkels waardoor je makkelijker ‘ingewikkelde’ bewegingen kunt maken. Til sowieso je voeten wat hoger op bij het rennen. Houd je armen (ellebogen) tijdens het trailrunnen iets breder voor extra balans.
Schoenen
Schoenen voor trailrunners verschillen van reguliere hardloopschoenen doordat ze een lager profiel hebben. Met een goede schoen, verminder je de kans op blessures aanzienlijk. Let bij het uitzoeken van een goede trail-schoen op de volgende punten:
- grip op de bodem
- duurzaamheid
- stabiliteit
- flexibiliteit
- gewicht
Voeding
Voeding is belangrijk, je lichaam heeft brandstof nodig. Neem een energiebron om een X aantal minuten en wacht niet met eten of drinken op het moment dat je honger of dorst hebt. Gels zijn een eenvoudige en snelle manier om energie binnen te krijgen, maar energierepen, een banaan of ontbijtkoek zijn ook prima voedsel. Ook met drank kun je alle kanten op. Water, sportdrank, lauwe thee: alles kan, maar test het van tevoren. De combinatie gels en sportdrank valt niet bij iedereen even goed.
Klaar voor de start? Af.