Het verhaal van de mammoet

Beleef de oertijd in Drenthe - Theatervoorstelling Mammoet 16 juli t/m 1 september 2019

Geritsel in de struiken, plots wegvliegende vogels: in de Drentse natuur is het verhaal van de mammoet altijd dichtbij. Zo’n 45.000 jaar geleden leefden ze in de oertijd in Drenthe, dé Oerprovincie van Nederland.

Koning van de ijstijd

Drenthe is in de oertijd een koude, droge en vooral groene steppe, waar verschillende oerdieren leven: sabeltandtijgers, oerneushoorns, oerherten en….. mammoeten. De wolharige mammoet, een soort olifant, is hiervan de bekendste. Hij heeft een dikke vacht waarvan de haren soms tot aan de grond komen. Hun oren zijn klein, maar de slagtanden immens. Die van mannetjes zijn soms wel vier meter lang! Een enorm wapen, waar je dus beter niet bij in de buurt moet komen. De koning van de ijstijd is zijn terechte bijnaam.

Neanderthalers

Gelukkig voor de daar ook wonende neanderthalers (de voorlopers van de mens), aten de mammoeten alleen maar planten en gras. Met hun sterke kiezen vermaalden ze zo’n 180 kilo ‘groente’ per dag, die ze er makkelijk konden vinden. Bomen zijn er nauwelijks, alleen in de vochtigere beekdalen stonden wat wilgen, elzen en berken. Het landschap is er licht golvend, zoals het nu nog steeds is. 

De mammoeten jaagden dus niet op neanderthalers, maar andersom deden ze dat wel. De neanderthalers aten het vlees, maakten kleding van de vacht, wapens van de botten en ook tenten en windschermen van de huid en botten. Vooral bij de beekdalen moesten de mammoeten oppassen voor de kleine, maar stevig gebouwde jagers. Staand in het water of op dun ijs (waar ze dan doorheen zakten) konden ze niets doen tegen hun speren. Een gemiddelde mammoet werd 35 jaar.

Uitsterving

Zo’n tienduizend jaar geleden stierf de mammoet uit. Door de mens, maar ook door klimaatverandering. Die zorgde namelijk voor een ander (natter) leefgebied, waarin minder voedsel was en ze minder goed konden bewegen. Bij het Oranjekanaal en op de plek waar Orvelte nu ligt, is het beekdal een langgerekt meer van een paar honderd meter breed. Daar zijn veel mammoetresten gevonden. In een ander beekdal, dat van de Wapserveense Aa (bij Nijensleek) werden in 1998 zelfs de restanten gevonden van vijf mammoeten

Theatervoorstelling Mammoet

Nu, in 2019, komen de mammoeten en de oertijd opnieuw tot leven. In verhalen, maar vooral in de theatervoorstelling Mammoet (in de open lucht bij zonsondergang) voelen de kijkers de spanning van de mammoetjacht. Ook krijgen ze de vraag wat ze bereid zijn te offeren om opnieuw verbinding te maken met de natuur, zichzelf en elkaar. Een actueel thema in een oud jasje, van de makers van het eerdere spectaculaire theaterspektakel Het Pauperparadijs (meer dan 130.000 bezoekers). Zorg dat je er daar één van bent en koop op tijd een kaartje!