Borger

Borger – Hunebedhoofdstad

Denk je aan Drenthe, dan denk je aan hunebedden. En denk je aan hunebedden, dan kom je uit in Borger. Dit gezellige plaatsje op de Hondsrug is de hunebedhoofdstad van Nederland. Liefst zestien van de 52 Drentse hunebedden staan in de directe omgeving. Maar er zijn meer spannende sporen van vroeger te ontdekken.

Hunebedden

Hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland. Ze zijn ongeveer 5.000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk, in de laatste periode van de Steentijd. Het zijn prehistorische grafkelders, die bestaan uit keien van soms meer dan 20 ton zwaar. Bij Borger staan niet alleen de meeste hunebedden, je vindt er ook het grootste exemplaar. Bijna 23 meter lang is Hunebed D27. Het Hunebedcentrum is dé plek waar je alles komt te weten over deze mysterieuze bouwwerken. Een leuke dagje uit voor jong en oud, want er worden hier veel activiteiten georganiseerd.

N34, Hunebed Highway

Toeval of niet, maar bijna alle (47) hunebedden staan aan de N34. Er is dus sprake van een Hunebed Highway. Deze weg loopt dwars door Drenthe, van Zuidlaren naar Coevorden. Je hoeft niet bang te zijn om de weg te missen, want er zijn speciale borden. Deze lijken sterk op die van ‘Route 66’, die andere beroemde weg.

Geopark de Hondsrug

Borger en de Hondsrug zijn niet alleen rijk aan hunebedden, geologisch en cultuurhistorisch is het ook een rijk gebied. Om die reden staat het sinds 2016 dan ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In De Hondsrug UNESCO Global Geopark, want zo heet het sinds dat jaar, vind je naast hunebedden ook grafheuvels, restanten van karrensporen, hooggelegen esdorpen, veenkolonieën en archeologische vondsten. Bij het Tourist Info Point in Borger kunnen ze je hierover alle informatie geven die je wilt. En natuurlijk ook over alle andere bezienswaardigheden die je hier vindt.

De Mandelanden

‘Nieuw oud’ is het zogenoemde archeologisch beleefpunt in natuurgebied De Mandelanden in de Hunzevallei. Het beleefpunt bestaat uit een beeld en een informatiepaneel die verwijzen naar de rondtrekkende jagers-vissers-verzamelaars die ongeveer 10.000 jaar geleden op deze plek bij Borger woonden. In De Mandelanden kun je prachtig wandelen.

Over wandelen gesproken: in en bij Borger zijn prachtige routes voor wandelaars (en fietsers). Voorbeelden zijn het Bijvoetpad, het Zwerfsteenpad of de Flintenroute en Roldertorenroute voor fietsers. Voor kinderen zijn een wandeling met de boswachter en de spannende Sabeltandtijger-route een belevenis.

Boomkroonpad

Tot slot nog een heel bijzondere wandelroute bij Borger. In de boswachterij Gieten-Borger kun je lopen tussen de boomtoppen! Het Boomkroonpad is een prachtige en stevige loopbrug, die je tot op 22,5 meter hoogte langs de bomen leidt. Kleine avonturiers gaan hier met knapzak op zoek naar kabouters, of klimmen en klauteren in het naastgelegen Speelbos Lorken.

Slapen in Borger

Slapen kun je in en om Borger op veel verschillende plekken. Kom je met kinderen dan is Land van Bartje een heerlijke plek. Of boek een luxe boomhut in het nabij gelegen Drouwenerzand (het bijbehorende Attractiepark Drouwenerzand is voor kinderen sowieso een feestje, met of zonder overnachting!). Ben je op zoek naar een slaapplek waar je 's avonds ook heerlijk kunt (na)tafelen, dan raden we graag Hotel Bieze aan.

Kamperen en dan het liefst kleinschalig? Landgoed Seubers heeft 2 verschillende minicampings. Fans van de natuur gaan naar Natuurkampeerterrein Borger of Boerderijcamping Beekdal. Hotel Bieze staat midden in het dorp en heeft een heerlijk terras. In hotel De Poffert wacht je een warm persoonlijk onthaal. Kom je met een groep en houdt je wel van een beetje sportieve actie, kijk dan even bij 25Graden Noord.

Ook leuk om te (w)eten:

Blijf op de hoogte

Ontvang maandelijks de leukste tips en inspiratie uit de Oerprovincie van Nederland.

Schrijf je in!